BiH

Obilježena 28. godišnjica oslobađanja kraljevskog grada Jajca: 'Sloboda nam nije darovana'

Na današnji dan prije 28 godina u vojno-redarstvenoj operaciji "Maestral", hrvatske snage podigle su hrvatski stijeg na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čime je obznanjena sloboda kraljevskog grada Jajca.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Naime, 13. rujna 1995. godine snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile su Jajce nakon trogodišnje okupacije, a današnjoj 28. obljetnici oslobađanja ovog kraljevskog grada nazočili su hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a i HV-a, obitelji poginulih branitelja, kao i brojna izaslanstva.

Vijence i svijeće položili su ratni zapovjednici hrvatskih snaga u VRO “Maestral”, izaslanstvo udruga iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom, i Sabora RH predvođeno saborskim zastupnikom Josipom Đakićem te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. rujan ostat će samo datum ako ne budemo svaki put iznova prepoznali značaj ovoga datuma. Kada u Americi kažete 11. rujna čitava Amerika zna što je bilo tada. Al-Quaida svirepo je udarila na američke demokratske vrijednosti, poginule su tisuće ljudi. Kada kažemo 13. rujan, koliko nas Hrvata s obje strane granice zna da smo tada oslobodili hrvatski kraljevski grad Jajce? Taj datum jednoznačno mora odrediti našu povijesnu vrijednost i onda ga treba slaviti – rekao je Čović obraćajući se nazočnima.

Posebno je naglasio poštivanje prema svakoj žrtvi koja se ugradila u hrvatsku slobodu, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u domovini Bosni i Hercegovini te u Jajcu. Također je dodao da je “Maestral” kao vojno-redarstvena operacija donijela slobodu čitavoj BiH, ne samo kraljevskom gradu Jajcu. Nitko nema pravo odreći se svoje vjere, baštine, kulture, tradicije, svog jezika, zbog toga su mnogi dali svoje živote, nisu to dopustili. Nije velika hrabrost danas da u miru ovako okupljeni u zajedništvu, jasno šaljemo poruku i prijateljima s kojima gradimo Bosnu i Hercegovinu. Bosnu i Hercegovinu koja mora biti europska, na europskim vrijednostima zasnovana u kojoj ćemo osigurati da nitko više od naše djece ne razmišlja o tome smije li se moliti svome Bogu, govoriti svojim hrvatskim jezikom, ponositi se velikanima naše povijesti – naglasio je on.

Na kraju je napomenuo da neće uspjeti svi oni “koji nas žele podijeliti u različitim političkim procesima, oslabiti i prepustiti onima koji su brojniji”.

Medved: Slobodne i cjelovite BiH ne bi bilo bez HV-a i HVO-a

-Prilika je danas ovo u Jajcu izraziti zahvalnost svima vama koji ste prepoznali povijesni trenutak i stali u obranu najvećih vrijednosti, spremni umrijeti kako bi drugi živjeli u slobodi. Vaša hrabrost i spremnost na žrtvu naša je trajna inspiracija i motivacija, primjer i uzor našim mladima koji moraju znati da nam sloboda nije darovana, nego krvlju mnogih života plaćena – istaknuo je potpredsjednik hrvatske Vlade Tomo Medved.

Dodao je kako vitezovima, koji su izgubili život za slobodu dugujemo zahvalnost, te je njihovim obiteljima poručio kako njihova žrtva nije uzaludna te da nikad neće biti zaboravljena. Ova godišnjica je prilika da se prisjetimo povijesnih i neporecivih činjenica koje su u temeljima BiH. Često ih se zaboravlja, nekada ih se pokušava i osporavati. Želim jasno reći da slobodne, neovisne i cjelovite BiH ne bi bilo da nije bilo HV-a i HVO-a – poručio je Medved.

Podsjetio je na okolnosti osnivanja HVO-a koji je osnovan kad je započela velikosrpska agresija, a kada obrambeni sustav BiH još nije bio uspostavljen. Uspostavljena je prva sastavnica budućih Oružanih snaga BiH. HVO je odigrao prevažnu ulogu u obrani zemlje kao i u obrani interesa hrvatskog naroda u BiH – kazao je Medved naglasivši kako se to ne smije nikada zaboraviti.

Sopta: Sloboda čovjeka i naroda pravo je od Boga

Vas majke i očeve, vas djeco, vas sestre i braćo naših vitezova koji utkaše živote u slobodu, s dubokim poštovanjem pozdravljam i vjerujem da njihova žrtva nije i neće biti uzaludna. Dužni smo slijediti i ostvarivati njihov ideal slobodnog čovjeka u slobodnoj zemlji gradeći ovu zemlju revnosnom u sreći, u suživotu sa svima koji pružaju ruku prijateljstva za nove generacije – rekao je u obraćanju general Stanko Sopta, ratni zapovjednik hrvatskih snaga na glavnom pravcu oslobađanja Jajca.

Pozdravio je i suborce, plemenite sinove roda hrvatskog koji, kako je naglasio, bijahu ponositi i odvažni, koji su se osjećali odgovornima zaštititi svoj narod od nasrtaja zla. Pobjedu i slobodu vi ste donijeli ovom povijesnom gradu u kojem stolovaše naši preci, naši dični kraljevi, vladari Bosne, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, Stjepan Tomaš, Katarina Kosača, Stjepan Tomašević. Točno na današnji dan prije 28 godina na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorio se hrvatski stijeg i obznanio slobodu gradu i narodu. Vi bojovnici hrvatskih snaga u operaciji ‘Maestral’ nakon krvavog boja to učiniste. Razvili smo ga i danas, 13. rujna 2023. kao spomen i zahvalu za naše pale branitelje – poručio je on.

Naglasio je da je sloboda čovjeka i naroda pravo od Boga te da pošteni ljudi ne ugrožavaju slobodu jer je ona svima dragocjena, jer bez nje nema sreće ni napretka. Naša ruka je ispružena ka sretnijoj Bosni i Hercegovini ravnopravnih naroda i ljudi, građenoj prema europskim civilizacijskim vrijednostima u kojoj svi možemo živjeti u miru. Vjerujemo u bolje sutra, gradimo ga – zaključio je general Sopta.

Obilježavanje obljetnice u Jajcu započelo je svečanim mimohodom veterana uz isticanje zastava ratnih postrojbi hrvatskih snaga, zatim je nastavljeno koncelebriranom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg spomen obilježja svim poginulim braniteljima te svečanom akademijom kojom je obilježena 28. obljetnica oslobođenja.

Prihvati notifikacije