Magazin

Nutricionistkinja savjetuje: Ove tri stvari ne bi trebalo da jedete

– Nema nikakve zdravstvene koristi od hrane koja će ujutro naglo podići šećer u krvi – pojasnila je na Instagramu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Iako se slaže da postoje “zdravije pahuljice”, tvrdi da čak i njih treba konzumirati kao užinu ili poslasticu uz hranu koja sadrži proteine i masti.

– Većina pahuljica i žitarica puna je šećera, zbog kojeg se ne osjećamo sitima – dodala je.

Hrana s visokim učešćem ugljikohidrata i šećera, poput mnogih tradicionalnih pahuljica za doručak, probavlja se brže što dovodi do skoka šećera u krvi, ali isto tako i do brzog pada energije te povećanja gladi ubrzo nakon konzumacije.

Na drugom mjestu navela je meso biljnog porijekla.

– Bolji je izbor meso iz odgovornog uzgoja. Meso je bogato hranjivim tvarima i dobro je za vas ako je nabavljeno iz ispravnog izvora. S druge strane, meso biljnog porijekla sadrži hrpu hidrogenizovanih i upalnih ulja te punila koja daju okus mesa. Za mene je to veliko ne – istakla je.

I na kraju, tu su kafe koje se piju u pokretu.

– Ne samo da se kafa može upljesniviti, već ima i puno kemikalija koje remete ekosistem cijelog tijela, naročito hormona – zaključila je.

Nutricionistkinja Olivia Hedlund objavila je tri kategorije hrane i pića koje sama nikada ne bi konzumirala. Ove namirnice se neće naći na njenom meniju.

Prva stvar na popisu su pahuljice koje se jedu za doručak.