Svijet

NOVI BILANS: U samoubilačkom napadu na džamiju u Pakistanu poginule čak 44 osobe

Najmanje 44 osobe su poginule, uključujući policajce, a više od 150 povrijeđeno u samoubilačkom napadu na džamiju tokom podnevne molitve u pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Prema izvještajima nacionalnih medija, samoubilački napad izveden je na džamiju u kvartu policijskih snaga tokom muslimanske molitve u Peshawaru, glavnom gradu provincije Khyber Pakhtunkhwa.

Džamija se nalazi unutar policijskog kompleksa.

Mohammad Asim, glasnogovornik bolnice u Peshawaru, naveo je u saopštenju da je broj poginulih porastao na 44 nakon što je još 12 povrijeđenih podleglo povredama. Broj povrijeđenih je porastao na 157.

U džamiji bilo oko 300 ljudi

Zvaničnici su izjavili da je u džamiji u trenutku napada bilo oko 300 ljudi, te su izrazili strahovanje od porasta broja poginulih.

Policijski zvaničnik Muhammed Ijaz Han izjavio je da se krov džamije srušio nakon eksplozije i da se nastavljaju napori kako bi bili spašeni ljudi koji su ostali zatrpani pod ruševinama.

Usljed eksplozije nastala je ogromna šteta na okolnim objektima i vozilima, kao i na džamiji. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je veći dio džamije uništen u eksploziji.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Odgovornost preuzeli pakistanski talibani

List “Dawn” je objavio da su odgovornost za napad preuzeli pakistanski talibani.

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif je na Twitteru osudio napad i poručio da će biti poduzete snažne mjere protiv onih koji stoje iza ovog čina.

Sharif je odmah nakon napada posjetio Peshawar gdje je obišao povrijeđene i dobio informacije o sigurnosnoj situaciji.

Bivši premijer Imran Khan također je osudio gnusni čin, nazvavši ga “terorističkim napadom”.

Pakistanski talibani posljednjih sedmica su intenzivirali napade u zemlji.

Broj terorističkih napada u Pakistanu tokom 2022. povećan je za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihvati notifikacije