Svijet

Poljska se dodatno naoružava

Turska vojna kompanija Baykar saopćila je kako je isporučila Poljskoj 24 bespilotne letjelice Bayraktar TB2. Šta znači to da se neka država dodatno naoružava.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Prema saopćenju Odjela za odbrambenu industriju, prve serijske isporuke ovih bespilotnih letjelica Poljskoj uslijedile su u oktobru 2022. godine, nakon čega su bespilotne letjelice isporučene u aprilu i oktobru 2023. godine.

Posljednja isporuka realizovana je ovaj mjesec, a u bazi bespilotnih letjelica u Poljskoj organizovana je i ceremonija primopredaje.

Tim povodom predsjednik Odjela za odbrambenu industriju Haluk Gorgun izjavio je kako je Turska sada globalni igrač u oblasti dronova, brodskih sistema, kopnenih vozila te sistema municije.

“Baykar je kompanija koju prati cijeli svijet sa svojim mladim talentima, snagom koja mijenja igru, izvoznim uspjesima. To je nacionalni ponos naše zemlje i podiže njen imidž u svijetu”, rekao je Gorgun.

Također, naglasio je kako je saradnjom s Poljskom Turska prvi put u historiji izvezla visokotehnološku bespilotnu letjelicu u zemlju članicu Evropske unije i NATO-a.