Svijet

Pakistan uzvratio: Raketni udari na više meta u Iranu

Riječ je o najnovijem incidentu koji se dogodio nakon porasta napetosti između dva susjeda.

FOTO: EPA-EFE/FAYYAZ AHMED
FOTO: EPA-EFE/FAYYAZ AHMED

Pakistan je gađao sedam lokacija unutar Irana, izjavio je pakistanski sigurnosni dužnosnik za CNN.

Riječ je o najnovijem incidentu koji se dogodio nakon porasta napetosti između dva susjeda. Nekoliko eksplozija čulo se rano jutros u iranskoj jugozapadnoj pokrajini Sistan i Balučistan u blizini grada Saravana, prema zamjeniku guvernera pokrajine.

Najmanje tri žene i četvero djece ubijeni su u pakistanskim osvetničkim udarima na militante u Iranu, izvijestio je Reuters pozivajući se na lokalnog dužnosnika. Dužnosnik je dodao da žene i djeca nisu bili iranski državljani.

Iranski medij IRNA piše da sigurnosni službenici istražuju što se dogodilo. I Pakistan i Iran dugo su se borili protiv militanata u nemirnoj regiji duž njihove 900 kilometara duge granice, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dviju susjednih sila i dolazi u trenutku kada regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku rastu zbog Izraela koji vodi rat u Gazi. 

Iranci jučer raketirali Pakistan

Pakistansko lansiranje projektila dolazi samo dan nakon što je Iran objavio da je upotrijebio “precizne rakete i dronove” kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne skupine Jaish al-Adl u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji Tasnim.

U udarima je ubijeno dvoje djece i ranjeno nekoliko drugih, prema lokalnim dužnosnicima i pakistanskom ministarstvu vanjskih poslova. Pakistanci su napad opisali kao “neizazvanu povredu svog zračnog prostora od Irana” i upozorili Iran na “ozbiljne posljedice”.

Pokrenuli su i diplomatski spor opozivom svog a,basadora iz Irana i obustavom svih iranskih posjeta na visokoj razini. Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova poručio je da se iranski ambasador u Pakistanu ne bi trebao vratiti iz trenutačne posjete Iranu. 

Pakistanski ministar optužio Teheran za kršenje suvereniteta

Smrtonosni napad unutar pakistanskog teritorija ozbiljno je ugrozio odnose između dviju zemalja, rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Jalil Abbas Jilani svom iranskom kolegi.

“Ministar vanjskih poslova čvrsto je istaknuo da napad koji je izveo Iran unutar pakistanskog teritorija, 16. siječnja 2024., nije bio samo ozbiljno kršenje pakistanskog suvereniteta, već je bio i nečuveno kršenje međunarodnog prava i duha bilateralnih odnosa između Pakistana i Irana”, poručili su iz ministarstva.

Jilani je također upozorio da bi jednostrane akcije mogle potkopati regionalnu sigurnost, dodavši da je terorizam zajednička prijetnja koja se mora riješiti koordiniranim naporima. Inače, Balučistan je regija koja se prostire Pakistanom, Afganistanom i Iranom, piše Index.hr.