Svijet

Pakistan održava hitan sigurnosni sastanak zbog situacije sa Iranom

Pakistanski premijer održat će u petak hitan sigurnosni sastanak sa šefovima vojske i obavještajnih službi nakon što su ove sedmice razmijenjeni smrtonosni zračni napadi s Iranom na ciljeve militanata.

FOTO: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD
FOTO: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD

Rijetke vojne akcije u poroznom graničnom području Baludžistana koje dijele dvije zemlje – dodatno su podstakle regionalne tenzije koje su već rasplamsale ratom između Izraela i Hamasa.

Iran je u utorak navečer izveo napad raketama i dronovima na, kako je rekao, “terorističke” ciljeve u Pakistanu, dok je Pakistan zauzvrat u četvrtak napao mete militanata unutar Irana.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozvali su na uzdržanost, dok je Kina ponudila da posreduje između dvije zemlje. Premijer je sazvao sastanak Komiteta za nacionalnu sigurnost koji bi trebao biti održan danas – rekao je glasnogovornik u njegovom uredu za AFP.

Zvaničnik sigurnosti Islamabada rekao je da će načelnik štaba vojske i šef obavještajnih službi prisustvovati sastanku sredinom poslijepodneva.

Privremeni pakistanski lider Anwar-ul-Haq Kakar prekinuo je posjetu Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj nakon udara.

Njegova privremena vlada vodi Pakistan na opće izbore koji su udaljeni samo tri sedmice i koji su poremećeni optužbama za namještanje prije izbora.