Svijet

Haos na Bliskom istoku: Analiza sukoba između Irana i Pakistana, te moguće posljedice ovog ključnog trenutka u regionu

Pakistan i Iran su izveli napade na teritorije jedne i druge zemlje u eskalaciji neprijateljstava bez presedana između susjeda, u vrijeme kada su tenzije naglo porasle širom Bliskog istoka i dalje.

FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Ilustracija

Pakistan i Iran su izveli napade na teritorije jedne i druge zemlje u eskalaciji neprijateljstava bez presedana između susjedA, u vrijeme kada su tenzije naglo porasle širom Bliskog istoka i dalje.

Pročitajte još

Dvije zemlje dijele nestabilnu granicu, koja se proteže oko 900 kilometara (560 milja), s pakistanskom provincijom Balochistan s jedne strane i iranskom provincijom Sistan i Baluchestan s druge strane.

Obje nacije dugo su se borile protiv militanata u nemirnoj regiji Baloch duž granice. Ali dok dvije zemlje dijele zajedničkog separatističkog neprijatelja, vrlo je neobično da bilo koja strana napada militante na tlu jedne druge.

Najnoviji udari dolaze u trenutku kada iranski saveznici i zastupnici na Bliskom istoku, takozvana osovina otpora, pokreću napade na izraelske snage i njegove saveznike protiv pozadina rata u Gazi.

Evo šta treba da znate.

Uvodna salva u ovom brzom nizu događaja počela je u utorak kada je Iran izveo napade na pakistansku provinciju Balučistan, ubivši dvoje djece i ranivši nekoliko drugih, prema pakistanskim vlastima.

Iran je tvrdio da je “gađao samo iranske teroriste na tlu Pakistana” i da nijedan pakistanski državljanin nije bio na meti.

Ali napad je izazvao bijes u Pakistanu, koji je napad nazvao “nevjerovatnim kršenjem međunarodnog prava i duha bilateralnih odnosa između Pakistana i Irana”.

Iranska državna novinska agencija Tasnim saopštila je da je gađala uporišta sunitske militantne grupe Jaish al-Adl, poznate u Iranu kao Jaish al-Dhulm, ili Vojska pravde.

Separatistička militantna grupa djeluje s obje strane iransko-pakistanske granice i ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve. Njegov krajnji cilj je nezavisnost iranske provincije Sistan i Baluchestan.

Nuklearno naoružani Pakistan je većinski sunitski, dominantna grana islama, dok su Iran i njegova “osovina otpora” uglavnom šiiti.

Pakistan je uzvratio dva dana kasnije, kako je rekao, “serijom visoko koordinisanih i posebno ciljanih preciznih vojnih udara” na nekoliko navodnih separatističkih skrovišta u Sistanu i Balučestanu.

Najavljujući napade u četvrtak, pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je ubijeno više militanata. Iranske vlasti saopštile su da je najmanje sedam osoba poginulo u seriji eksplozija – tri žene i četvero djece.

Pakistan je rekao da se godinama žalio da separatistički borci imaju “sigurna utočišta u Iranu i da je bio prisiljen da preuzme stvari u svoje ruke napadima u četvrtak.

Zašto sada?

Borba Pakistana i Irana protiv separatista koji djeluju s obje strane granice nije nova.

Smrtonosni sukobi duž turbulentne granice redovno su se dešavali tokom godina. Iran je samo prošlog mjeseca optužio militante Jaish al-Adl da su upali u policijsku stanicu u Sistanu i Baluchestanu, što je rezultiralo smrću 11 iranskih policajaca, navodi Tasnim.

Ono što je krajnje neobično, međutim, je spremnost svake strane da pogodi mete preko tih granica, a da se prethodno ne obavještavaju. A sve se to dešava u pozadini izraelskog bombardiranja Gaze, koje je izazvalo reperkusije u regionu.

Veći regionalni sukob je možda ohrabrio Iran da bude proaktivniji u gađanju ciljeva izvan svojih granica, kažu stručnjaci, posebno dok Sjedinjene Države hodaju po konopcu između deeskalacije neprijateljstava i savijanja vlastite vojne moći kako bi odvratile daljnje poteze Irana.

Dan prije napada u Pakistanu, Iran je lansirao balističke rakete na Irak i Siriju, tvrdeći da cilja špijunsku bazu za izraelske snage i “antiiranske terorističke grupe.”

U međuvremenu, teške borbe se nastavljaju između Izraela i moćne grupe Hezbolah koju podržava Iran preko granice sa Libanom; a SAD se bore protiv pobunjenika Huta koje podržava Iran u Jemenu, koji su napali brodove u Crvenom moru a u ime osvete za izraelski napad na Gazu.

“Ako ne osuđujete Iran i njegove zastupnike… onda nema razloga za njih da nastave s tim aktivnostima“, rekao je Karim Sadjadpour, viši saradnik u Carnegie Endowmentu za međunarodni mir.

Dodao je da dominantna pozicija Irana na Bliskom istoku, za razliku od nacija zahvaćenih sukobima kao što su Jemen i Sirija, znači da on može imati koristi od regionalne nestabilnosti i “ispunjavanja vakuma moći”. A aktivnosti Irana sada služe za postizanje nekoliko njegovih glavnih ciljeva, koji uključuju osnaživanje Palestinaca i suzbijanje američkog utjecaja na Bliskom istoku, rekao je.

Penzionisani general američke vojske Wesley Clark, bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a, rekao je da različita neprijateljstva odražavaju Iran “težeći da učvrsti svoju ulogu lidera u regionu”.

“Traži regionalnu hegemoniju”, rekao je za CNN. “A kada su Sjedinjene Države i Izrael tamo, a Izrael vodi ovu kampanju protiv Hamasa, tada Iran osjeća potrebu da uzvrati udarac i da se potvrdi.”

Šta je sa graničnim sukobom?

Narod Baluch živi tamo gdje se susreću Pakistan, Afganistan i Iran. Oni su dugo pokazivali žestoku nezavisnu liniju i uvijek su negodovali što im vladaju i Islamabad i Teheran, s pobunama koje su desetljećima bujale po poroznom graničnom području.

Područje u kojem žive također je bogato prirodnim resursima, ali se separatisti Balocha žale da su njihovi ljudi, neki od najsiromašnijih u regionu, vidjeli da malo bogatstva curi u njihove zajednice.

Balochistan, najveća pakistanska pokrajina po površini, svjedoči masi smrtonosnih napada u posljednjih nekoliko godina, podstaknutih decenijama dugom pobunom separatista koji zahtijevaju nezavisnost od zemlje, ljutito zbog, kako kažu, monopola države i eksploatacije mineralnih resursa u regionu.

Iran se takođe suočio sa dugom historijom pobuna svojih kurdskih, arapskih i belučkih manjina.

Jaish al-Adl je samo jedna od mnogih separatističkih grupa koje djeluju unutar Irana. Izvorno je bio dio veće sunitske militantne grupe zvane Jundallah, koja se raspala nakon što je Iran pogubio njenog vođu 2010. godine, prema Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma američke vlade. Jaish al-Adl se pojavio umjesto toga i proglašen je stranom terorističkom organizacijom od strane američkog State Departmenta.

Šta je sljedeće?

Iranski udari u utorak izazvali su diplomatsku prepirku, pa je Pakistan opozvao svog ambasadora iz Irana i obustavio sve posjete na visokom nivou svog susjeda. A nakon pakistanskih udara, Iran je u četvrtak zatražio “odmah objašnjenje” od svog susjeda, izvijestio je Tasmin.

Obližnje zemlje su se uključile, a Indija je rekla da ima “nultu toleranciju prema terorizmu” i da je napad “stvar između Irana i Pakistana”. Kina je pozvala obje zemlje na uzdržanost i izbjegavanje daljnje eskalacije tenzija.

U srijedu, glasnogovornik američkog State Departmenta Matt Miller rekao je da Washington radi na sprječavanju da Bliski istok izbije u sukob punog razmjera.

“Vidjeli smo kako Iran krši suverene granice tri svoja susjeda u samo posljednjih nekoliko dana”, rekao je, misleći na Pakistan, Irak i Siriju. Na pitanje o potencijalu Pakistana, dugogodišnjeg saveznika SAD, da uzvrati Iranu, Miller je rekao: “Nadamo se da je to pitanje koje se može riješiti mirnim putem.”

Kasniji napad Pakistana na iransko tlo pokazuje da je odlučan odgovoriti više od diplomatskih posljedica.

Međutim, nije jasno da li bi Iran ili Pakistan željeli da se upuste u potpuna neprijateljstva protiv separatističkih grupa koje smatraju neprijateljima.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je Iran “bratskom zemljom” i naglasilo potrebu “nalaženja zajedničkih rješenja”.

To je ponovilo i iranskog ministra vanjskih poslova, koje je ranije ove sedmice nazvalo Pakistan “prijateljskom zemljom” i reklo da su njihovi udari proporcionalni i usmjereni samo na militante.