Svijet

Izraelski tenkovi prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp

Izraelske vojne snage i tenkovi upali su dublje u dijelove sjevernog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u dosadašnjem sedmomjesečnom ratu, pri čemu su ubili i ranili više desetaka Palestinaca, kazali su stanovnici i medicinsko osoblje.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelske su vojne snage zauzele i neka područja Rafaha, južnoga grada uz egipatsku granicu, trenutno prepunog raseljenih stanovnika iz Pojasa Gaze.  Izrael je ovaj mjesec ponovo napao dijelove sjeverne Gaze, premda je u siječnju ondje proglasio kraj velikih operacija. Istovremeno su izraelske snage najavile da će se onamo vratiti kako bi spriječile regrupisanje Hamasa

Jedno od napadnutih mjesta je Džabalija, najveći od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze.

Trupe i tenkovi su izašli na ulice kampa, dosad pošteđenog kopnene ofenzive, rekli su stanovnici. Po riječima doktora, u jednom je izraelskom udaru ubijeno 15 Palestinaca, a desetine su ranjeni. Ministarstvo zdravstva Gaze i Civilna služba za hitne slučajeve izvijestili su da su njihovi timovi primili desetke poziva o mogućim žrtvama, no informacije nisu mogli provjeriti zbog trajanja kopnene ofenzive i bombardiranja iz zraka.

“Danas je najteže, kada je posrijedi bombardiranje, zračni napadi i granatiranje iz tenkova jer sve traje gotovo bez prestanka”, napisao je na chat aplikaciji jedan od stanovnika Džabalije, Ibrahim Kaled, prenosi Hina.

“Znamo da je ubijeno i ranjeno više desetaka ljudi, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može ući u to područje”, rekao je Reutersu.

Izraelska vojska je objavila da njene snage nastavljaju djelovati u područjima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah u sklopu, kako kažu, “preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture”.