Svijet

Koordinatorica UN-a za Gazu: Posljedice izraelskog napada na Rafah bile bi katastrofalne

Viša koordinatorica za humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda (UN) za Gazu Sigrid Kaag upozorila je da bi posljedice izraelskog napada na grad Rafah bile katastrofalne za civilno stanovništvo.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kaag je prisustvovala sastanku ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije (EU) u Briselu.

Pročitajte još

U obraćanju novinarima nakon sastanka, Kaag je rekla da je ministrima predstavila najnovije informacije o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze.

Naglasila je da bi izraelsko širenje napada na grad Rafah imalo strašne posljedice po nevine civile. Kaag je upozorila da Izrael namjerava da izvede napad na Rafah i da je to samo pitanje vremena.

Podsjetila je da civili u Rafahu borave u improvizovanim skloništima te da je teško dostaviti pomoć čak i u sadašnjim uvjetima.

Oko 1,5 miliona Palestinaca raseljenih zbog izraelske ofanzive na Pojas Gaze nalazi se u Rafahu, tražeći utočište od neprijateljstava koja su opustošila široke dijelove palestinske teritorije.

Zbog izraelskih planova za ofanzivu na grad oglasila su se međunarodna zvona za uzbunu, a mnoge države pozivale su na uzdržanost ili na otkazivanje operacije.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 29.092 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​