Svijet

Guterres: Izraelski napad na Rafah strateška greška i humanitarna noćna mora

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je u utorak duboku zabrinutost zbog eskalacije izraelskih vojnih aktivnosti u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/AHMED JALIL
FOTO: EPA-EFE/AHMED JALIL

“Uznemiren sam izraelskom vojnom aktivnošću u Rafahu”, rekao je Guterres na konferenciji za novinare.

Naglašavajući ogromnu važnost ponovnog otvaranja prelaza Rafah i Karem Shalom, koji su ključni za humanitarnu pomoć Gazi, Guterres je pozvao da odmah ponovo budu otvoreni ovi granični prelazi.

“Rafah je epicentar humanitarnih akcija u Gazi”, rekao je on, upozoravajući da bi svaki napad na Rafah pogoršao ionako strašnu humanitarnu situaciju, što bi potencijalno dovelo do gladi i patnji ljudi na tom području.

Ponovo je ukazao na katastrofalne posljedice takvog napada.

Pročitajte još

“Napad na Rafah bi bio strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora”, kazao je Guterres.

Apelovao je na “sve one koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu da se spriječi još veća tragedija”.

Izraelska vojska je rano u utorak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah.

Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, “vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima”.

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad al-Mawasi na jugu Gaze.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.