Svijet

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo hitni sastanak zbog izraelskog napada na Rafah

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) poručio je da će se nastaviti rat protiv Hamasa. Izraelski posljedni zračni napad na Rafah osudile su mnoge zemlje.

FOTO: EPA-EFE/SARAH YENESEL
FOTO: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podsjećamo, u tom napadu je ubijeno najmanje 45 osoba, dok je stotine još liječeno zbog povreda uzrokovanih bombardovanjem.

Netanjahu je za napad istakao da je bio “tragična nesreća”. 

– Ne namjeravam završiti rat prije nego što se postigne svaki cilj – kazao je. 

Insistirao je na tome da IDF ulaže “najbolje napore da ne naude onima koji nisu uključeni u sukob i da je od vitalnog značaja da se preuzmu sve moguće mjere za zaštitu civila”. 

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak na zahtjev Alžira, na kojem će se razgovarati o napadu na Rafah. 

U saopćenju je generalni sekretar Antonio Gutereš (Guterres) naglasio da su u napadu ubijeni nevini civili koji su samo tražili utočište od sukoba. 

– Ne postoji sigurno mjesto u Gazi. Ovaj užas mora prestati – rekao je.

Obraćanje izraelskog premijera je bilo prekidano povremenim dobacivanje porodice taoca, koje je Hamas uzeo tokom napada 7. oktobra, kritikujući ga jer nije postigao dogovor. 

– U Rafahu smo već evakuisali oko milion neboraca i uprkos našem maksimalnom nastojanju da ne povrijedimo neborce, nešto je nažalost pošlo tragično po zlu – tvrdio je on te dodao:

– Istražujemo incident i donijet ćemo zaključke jer je to naša politika.

Međunarodne organizacije su osudile ovaj napad, dok Evropska unija traži od Izraela da poštuje presudu Međunarodnog suda pravde o zaustavljanju napada na RAfah. 

Izraelska vojska je uprkos toj presudi nastavila s invazijom na Rafah.