Politika

Novalić o radu OSA-e: Kako to RS pročešljaju odmah, a za FBiH im treba nekoliko godina

Bivši premijer Vlade Federacije Fadil Novalić obrušio se na rukovodstvo OSA-e.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Povod je taj što je ova obavještajna agencija navela da nema informacije koje ima ministar odbrane Zukan Helez o vojnim kampovima u RS.

Novalić se pita kako to da OSA reagira na izjave Heleza, a ne navode u pismu zastupnika u RS upućeno Kongresu SAD u kojem navode da u FBiH postoje neke terorističke ćelije.

“Izvještaj Obavještajno-sigurnosne o agencije o nepostojanju stranih vojnih kampova na prostoru Bosne i Hercegovine implicira dvostruke standarde u djelovanju te agencije.

Naime, čim su se pojavile tvrdnje o kampovima za obuku srpskih ekstremista, OSA je promptno reagovala i te tvrdnje demantovala. Ali kad je u pitanju pismo srpskih poslanika o islamističkim kampovima za obuku terorista upućeno američkom Kongresu, onda nema nikakve reakcije”, naveo je Novalić.

Potom Novalić ističe da na rad OSA-e postoji utjecaj iz politike.

“Pa čekajte malo! Kako to da se OSA tako brzo sjetila pročešljati teren u RS-u, ali kad se izmišlja islamski terorizam onda im treba vjerojatno par godina da reaguju?

Takav pristup samo opravdava spekulacije o političkom uplitanju u rad obavještajnih agencija, čime se dovodi u pitanje njihova vjerodostojnost i sposobnost da djeluju neovisno i u skladu s interesima svih građana. Očekujemo od OSA-e dosljednost u pristupu svim relevantnim pitanjima nacionalne sigurnosti bez obzira na etničke, vjerske ili političke konotacije”, rekao je Novalić.