Magazin

Nova Forbesova lista s vrtoglavim iznosima: Ovo su najbogatiji Amerikanci

Američki magazin Forbes objavio je godišnju listu najbogatijih ljudi u SAD-u.

FOTO: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
FOTO: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Najbogatiji postaju sve bogatiji. Ukupno, 400 superbogatih Amerikanaca na Forbsovoj listi 2023. povećalo je svoje bogatstvo za 500 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu. Većinu ovog povećanja oko 310 milijardi dolara – čini 20 najboljih na rang-listi.

Prvih 20 američkih milijardera bogatiji su nego ikad i imaju oko 30% više nego prošle godine. Oni zajedno sada vrijede skoro 1,9 biliona dolara.

Jensen Huang, suosnivač i šef razvoja grafičkih čipova Nvidia, imao je posebno dobru godinu. Zahvaljujući skupu dionica Nvidije, prvi put je ušao u top 20 i najveći je pobjednik među prvih 400 sa povećanjem imovine od 216% na 40,7 milijardi dolara. Na trenutnoj ljestvici bogataša je na 17. mjestu.

Osnivač Mete Mark Zuckerberg vratio se u top 10 – prošle godine više nije bio u klubu 10 najbogatijih prvi put od 2014. godine.

Bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa Mackenzie Scott ispala je iz prvih 20 ove godine.

Lider je i dalje Tesla i šef SpaceX-a Elon Musk. On ostaje novčani car SAD-a sa procijenjenom 251 milijardom dolara (isto kao i prošle godine). Njegov zaostatak do drugog mjesta, Jeffa Bezosa, iznosi 90 milijardi dolara.

Prihvati notifikacije