Zdravlje

Nisu ni jaja, a ni ovsena kaša: Ovo je dokazano najzdraviji doručak na svijetu!

Den Betner proveo je poslednjih dvadeset godina istražujući navike ljudi koji žive 100 ili više godina, sa posebnim osvrtom na hranu koju konzumiraju.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Tako je u udaljenom dijelu Nicoje u Kostariki otkrio najzdraviji doručak na svijetu.“Pod krovovima od crvenih crijepova, desetak ljudi iz Nicoye se budi svako jutro oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećima, stavljaju lončiće da se kuha začinjen pasulj i miješaju tijesto od kukuruznog brašna“, piše za CNBC.

„Jedna žena odvaja komad testa veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu tortilju. Stavlja je na vrelu glinenu ploču gdje tijesto nabubri, zatim ga presavije u savršenu tortilju“, opisuje.

Šta zapravo ovo jelo čini tako zdravim?

Kukuruzne tortilje su izvanredan izvor složenih ugljenih hidrata sa glikemijskim indeksom nižim od cijelih žitarica. Pepeo razbija ćelijske zidove kukuruza, oslobađajući niacin (vitamin B) i oslobađajući aminokiseline koje telo može da apsorbuje.

Crni pasulj sadrži iste antocijane (aminokiseline) koje se mogu naći u borovnicama. Oni su bogati, čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i obiluju folatom, kalijumom i vitaminom B grupe.

Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dugovječan život. Prema Betneru, ukupna cijena ovog doručka iznosi oko četiri eura, a može se pripremiti za cijelu narednu nedelju.