Svijet

Nimalo bezazlene prijetnje predsjednika Rusije, spomenuo i nuklearno oružje

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi bilo koja država koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem, bila "zbrisana s lica zemlje", prenosi Reuters.

FOTO: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO
FOTO: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Putin je rekao da Rusija nema uredbu da prva pokrene preventivan nuklearni napad, za razliku od SAD, ali da rusko napredno hipersonično oružje garantuje Rusiji da može da odgovori silovito, ukoliko ikada dođe u opasnost.

– Rusija redovno izvodi nuklearne vježbe, ali ništa ne krije. Redovno izvodimo vježbe naših nuklearnih snaga, vidite sve, mi to ne krijemo.

Obavještavamo, kako je to neophodno po našim sporazumima sa SAD. Obavještavamo naše partnere da takve vježbe izvodimo. Oni također rade isto – ističe ruski predsjednik.

Na konferenciji za novinare u Biškeku u Kirgistanu na samitu Euroazijske ekonomske unije, Putin je najavio mogućnost smanjenja proizvodnje nafte ali i da Rusija neće prodavati naftu zemljama koje su donijele odluku o ograničenju cijene.

Također, najavio je i da su dalje razmjene zatvorenika između SAD i Rusije moguće, kao i da se nastavlja kontakt dvije obavještajne službe.

Prihvati notifikacije