Svijet

Putin: Ograničenje cijena ruske nafte moglo bi izazvati ozbiljne posljedice

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u četvrtak na ozbiljne posljedice po globalno energetsko tržište ako Zapad uvede ograničenje cijena ruske nafte, javlja Anadolija.

FOTO: EPA-EFE/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK
FOTO: EPA-EFE/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK

U saopštenju iz Kremlja navodi se da je Putin telefonski razgovarao sa iračkim premijerom Mohammedom Shia Al-Sudanijem i čestitao mu na preuzimanju dužnosti.

Iako su u fokusu razgovora bili izgledi za proširenje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza, obje strane su “pohvalile zajednički rad Rusije i Iraka u okviru organizacije OPEC+, koji omogućava da se osigura stabilnost svjetskog tržišta nafte”.

Razgovaralo se i o pokušajima Zapada da ograniči cijenu ruske nafte, navodi se u saopštenju, te dodaje da je Putin naglasio da su “takve akcije suprotne tržišnim principima i da će vrlo vjerovatno rezultirati ozbiljnim posljedicama po globalno energetsko tržište”.

Evropska unija do sada nije uspjela postići dogovor o ograničavanju cijena ruske nafte, a Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je u četvrtak da članice rade “punom parom” na devetom paketu sankcija protiv Rusije i da će vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cijena ruske nafte s G7 i drugim velikim partnerima.

“Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobijedi Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat”, izjavila je Von der Leyen.

Prihvati notifikacije