Politika

Nije li politika zapravo samo vještina da se laže u pravi čas? Šta o političkim dešavanjima u BiH misle Ćurak, Kozlić, Zuhrić, Mioković

“Nije li politika zapravo samo vještina da se laže u pravi čas?”, pitao se nekad francuski filozof François Voltaire. Danas je to itekako dokazana teza po čijoj matrici se izgleda i postupa.

FOTO: BOSNAINFO / PRINTSCREEN FACEBOOK
FOTO: BOSNAINFO / PRINTSCREEN FACEBOOK

Osmorka od jučer više nije u punom sastavu, realno nije odavno, prvi su koaliciju napustili NES i Stranka za BiH, a jučer i SDP BiH. “Pokret Za nove generacije više ne postoji u pregovorima”, izričit je bio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Glavni prioritet sada je formiranje Vlade Federacije, zaključeno je na proširenom kolegiju Predsjedništva stranke. Razlog sastanka je, kažu, izdaja njihovih koalicionih partnera u izboru delegata u Dom naroda BiH.

Prvobitni cilj Osmorke je bio da ne žele koaliciju sa SDA i to s njima “ni pod razno”, a sada pojedini ipak ne misle tako. Prevazišli su prvi krug i tu je sve stalo. Nakon prepucavanja ko je kome “isporučio” SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda promijenili su mišljenje.

”Mi smo sinoć, nakon odluke SDP-a BiH, formirali pregovarački tim koji će otvoriti pregovore sa SDA oko formiranja Vlade TK. Prvi sastanak sa SDA će biti u srijedu ili do kraja tjedna. Mi naravno imamo i neke uvjete za ulazak u vlast, ali o tome ćemo sa kolegama iz SDA”, rečeno je za Balans iz KO SDP Tuzla.

O tome se još uvijek glasno šuti, ali dani pred nama pokazat će ko će s kim nastaviti politički put.

Da je koaliranje sa SDA moguće, jutros je potvrdio i delegat u Domu naroda FBiH Irfan Čengić, gostujući u programu BHRT-a.

Pročitajte još

Ugledni profesor Nerzuk Ćurak komentirao je aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini i naglasio kako se šalju besramne poruke.

“Mi vidimo da su zgužvane i mogućnost i budućnost BiH, a ono što je zgužvano mora da se ispegla. Ja sam duboko uvjeren da BiH ima mogućnost iako ponekad ključni, prije svega politički intelektualni akteri, šalju besramne poruke o nemogućnosti Bosne i Hercegovine. Činjenica je da smo mi u Ujedinjeniom nacijama, stalno naglašavam da historija ne poznaje da je bez sporazuma neka država prekrižena iz UN-a, tako da se samo radi o stvaranju vanjskopolitičkog kapaciteta da se konačno donese konsenzualna odluka da se gradi država. Nama to zaista nedostaje. Naš ključni problem je što nemamo konsenzusa u izgradnji države”, kazao je Ćurak.

Kada se taj konsenzus postigne, bio on najminimalniji mogući, Ćurak smatra da će stvari krenuti nabolje, ali da to ne zavisi samo od nas, već puno i od geopolitičkih okolnosti, koje u ovom trenutku nisu baš najsretnije.

Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda Federacije BiH i bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića konstatovao je kako je SDP “poletio” u naručje SDA.

“Sve što je bilo potrebno da SDP zaboravi da je predizbornu kampanju bazirao na mržnji prema SDA, i pljuvanju DF-a zbog koalicije sa SDA, i poleti im u naručje, je potez usamljenog kantonalnog zastupnika Marjanovića?”, stava je Zuhrić.

Nedavno je istakao i kako se otvoreno radi protiv države: “Digli ste ruke za Dragana i Mileta, za nesposobne ministre, kriminalce i ljude koji su otvoreno rekli raditi protiv države, i prije glasanja vam rekli da od reformi nema ništa. I to ste sve uradili, a da ništa niste dobili za državu, samo za sebe. Konačno ste bez maski”, naglasio je Zuhrić.

Stvarni problemi, kojima su svakodnevno izloženi bosanskohercegovački građani, ne dolaze do ušiju onih koji bi trebali da ih rješavaju. Političari u BiH, iako su najbolje plaćeni u regionu, ignorišu svoje građane. Izbori su pokazali da su besmisleni i to gledamo sad već svakodnevno.

Profesor Spahija Kozlić narodski je utvrdio kako je sve prodano za fotelje.

Pročitajte još

“U ovom ludilu, haosu i zlu ima i jedna dobra stvar: sve je ogoljeno. Politički principi i ideje prodati su za fotelje. Uporedite samo izjave Konakovića, Forte, Kojovića, Nikšića, Arnauta, Ćudić … prije nekoliko mjeseci i sada. I zapamtite to”, poručio je Kozlić.

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, čovjek koji je proveo svoj radni vijek služeći građanima Bosne i Hercegovine i danas zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine ispred Naše stranke poručio je između ostalog:

“Prljavštine jesu imanentne politici, svašta se radi među političkim takmacima, bude iskričenja i među koalicionim partnerima… I ja to razumijem. Ono što mi se gadi je – izdaja. Gaženje dogovora i date riječi. Ovo što su uradili ZnG, NES i SBiH se – ne radi. Fujčina”.

Fujčina i to kakva, kako smo i započeli tekst možemo zaključiti da je politika itkako vještina da se laže u pravi čas, samo što su danas laži medijski ispraćene i mnogo vidljivije nego ikad. Ostaje pitanje da li je uopšte ikome stalo do države Bosne i Hercegovine i ljudi koji u njoj žive ili ostaje da se svako vrti oko ličnog interesa i ciljane funkcije?

Prihvati notifikacije