Politika

Osmorka je već počela da se osipa: Kakva je sudbina koalicije koju predvodi SDP?

Osmorka je od danas Sedmorka, jer pokret Za nove generacije više ne postoji u pregovorima, izričit je bio potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

FOTO: SDP.BA
FOTO: SDP.BA

Glavni prioritet sada je formiranje Vlade Federacije BiH, zaključeno je na proširenom kolegiju Predsjedništva SDP-a BiH.

Razlog sastanka je, kažu, izdaja njihovih koalicionih partnera u izboru delegata u Dom naroda Parlamenta BiH.

U utorak je novi sastanak – na jednom mjestu SDP BiH i sve partnerske stranke, nakon čega će biti jasno hoće li koalicija opstati.

Prošireni kolegij Predsjedništva SDP-a već je zasjedao danas. Nakon kolegija sa dijelom usvojenih zaključaka obratio se samo potpredsjednik stranke Vojin Mijatović:

“Što se nas tiče, osmorka danas više nije osmorka – nego sedmorka. Za SDP pokret Za Nove Generacije više ne postoji u ovim pregovorima”.

A iz pokreta Za nove generacije ističu da su za ovaj potez SDP-a saznali putem medija, te da nisu slutili da neće biti poželjan partner unutar Osmorke.

Osim eliminisanja Pokreta Za nove generacije, Predsjedništvo SDP-a na kolegiju je predstavilo tri nova zaključka – realizacija prvog, koji se odnosi na hitno formiranje Vlade Federacije, kreće već sutra.

Tema sastanka bili su ponovo neizostavni Stranka za BiH i NES.

Mijatović ne krije da će SDP i s njima razgovarati jer su oni politički, a ne, kako kaže, bračni partneri.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Lider NES-a Nermin Ogrešević kaže da je sve neizvjesno, a zvaničan stav najavljuje tek za sutra, nakon sastanka sa partnerima, piše Federalna.ba.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić je već nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH podsjetio na ranije dogovore:

“Mi smo se onoga što smo se dogovorili – držali u FBiH. Apsolutno nismo opterećeni hoćemo li biti dio vlasti – to je nebitno pitanje ako nismo u prilici uraditi nešto korisno za građane.

Ako procijenimo da možemo uraditi nešto korisno, mi ćemo u tome sudjelovati. Ako ne, nećemo se zabrinuti”.

Iako se Osmorka osipa, u SDP-u, čini se, nisu zabrinuti. Poslali su jasnu poruku da nikada nisu bili stabilniji, te da će tek u narednom periodu pokazati svoju snagu.

Sutrašnji sastanak okarakterisali su kao razgovor političkih partnera koji može ići u pravom ili krivom smjeru.

No, ključni cilj je, kako tvrde iz SDP-a, postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, ali i u kantonima.

Prihvati notifikacije