Politika

Vojin Mijatović nakon sastanka predsjedništva SDP-a: Osmorka je od danas Sedmorka

Od sutra ujutro kantonalne organizacije SDP-a kreću u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, komentarisao je zaključke nakon današnjeg sastanka kolegija predsjedništva te stranke.

Najavio je da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sutra dati izjavu nakon najavljenog sastanka sa strankama Osmorke te kazao kako je SDP u okviru predsjedništva danas održao prošireni kolegij.

MIjatović je naglasio kako su donesena dva važna zaključka kolegija predsjedništva SDP-a, a koja se tiču daljeg funkcionisanja unutar koalicije.

“Prvi zaključak je da smo od sutra ujutro dali nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu”, najavio je Mijatović.

Drugi zaključak predsjedništva stranke je da SDP od sutra kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH te da će značajno usporiti sve procese imenovanja na državnom nivou.

“Podržat ćemo imenovanja samo za one institucije nužne za funkcionisanje BiH. Što se nas tiče od danas Osmorka je Sedmorka, Za nove generacije više ne postoji”, oštro je poručio Mijatović.

Prioritet SDP-a ostaje formiranje Vlade FBiH, a potpredsjednik te stranke tvrdi da ona nikada nije bila stabilnija te da svi mogu biti sigurni kako će oni dobiti Vladu FBiH.

O najavljenom sastanku sa partnerima sada već Sedmorke, rekao je:

“Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partner koji može biti u pravom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj”.

Delegacija SDP-a sutra bi trebala održati sastanak sa partnerima kako bi pokušali postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima, a najavljena je i promjena kursa u ophođenju stranke.

Prihvati notifikacije