Politika

Albin Zuhrić: Nema i neće biti zajedničkog nastupa DF, SDA i SBiH na izborima, ali...

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa Federalne televizije sa Adnanom Trtovac razgovarao je Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

FOTO: FACEBOOK / ALBIN ZUHRIĆ
FOTO: FACEBOOK / ALBIN ZUHRIĆ

Ima li dogovora o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima između SDA, DF i SBiH? Kakva je saradnja ove tri stranke? Koja imena će se naći među kandidatima za načelnike?

Kako gleda na trenutnu političku krizu u BiH? Koliko su ozbiljne prijetnje o osamostaljenju RS-a? Govorimo o sigurnosnoj situaciji, radu Federalnog parlamenta i Skupštine Kantona Sarajevo i evropskom putu BiH. 

-Sastanak kantonalnih odbora DF, SDA i SBiH-

”Nema i neće biti zajedničkog nastupa DF, SDA i SBiH na izborima. Ja mislim da ljudi malo pogrešno shvataju šta mi pokušavamo da uradimo. Ja ću pokušati objasniti. Mi imamo načelnike Trojke u Sarajevu koji lose rade svoj posao. Imamo većinu građana koji neće glasati za te načelnike. Ali ćemo ako u svim opštinama istaknemo svoje kandidate, sve te glasove građana koji ne bi glasali za te načelnike, bismo podijelili između nas. I vjerovatno obezbijediti tim načelnicima ponovnu pobjedu.

Dakle, jedina stvar o kojoj pričamo je da ne napravio grešku da ne kandidujemo svi kandidate u svim općinama, nego da pronađemo ko je to najbolji između stranaka koje imaju svoje kandidate i fokusiramo se na jednog kandidata koji će biti protukandidat ljudima iz Trojke. Drugog zajedničkog nastupa nema, nećemo praviti zajedničke skupove i slično. Usaglasit ćemo se logikom i snage stranaka i broja opština gdje ćemo imati kandidate. DF ima pripremljene kandidate za sve opštine. Veoma je nezahvalno govoriti o imenima kandidata. Mislim da ćemo vrlo brzo imati dogovore i da će se znati imena kandidata”, kazao je.

-Zajednički projekti za Općinu Centar-

”Mi ćemo imati program za Općinu Centar i predstaviti vrlo precizno šta namjeravamo uraditi u toj opštini da je ljudima opipljivo i da nas mogu držati za riječ. Nećemo reći da ćemo raditi na infrastrukturi, to ne znači ništa. Ja mislim da je cijelo područje stadiona Koševo, Zetre, dakle, cijeli taj sportski kompleks davno trebao biti rekonstruisan kao cjelina i da to može biti ozbiljan projekat načelnika i da se time pozabavi, čak, i dva mandata”, rekao je.

-Skupština Kantona Sarajevo-

”Što se tiče situacije kulturnih institucija u Kantonu Sarajevo, to je jedan dvosjekli mač, ali mi mislimo da to na sjednici treba uraditi. Nikada nije dobro preuzimati sa kantonalnog ili federalnog nivoa obaveze koje država ima prema svojim institucijama jer dođete u moment da se nekako otpišu kao državne institucije. Realnost je da vrlo teško funkcionišu i da im se mora pomoći. Treba tražiti sredinu gdje se mora čuvati njihov državni značaj, a pomagati im se financijski sa strane dok ne dođemo u neka bolja vremena. Mnogo tačaka je na dnevnom redu, mislim da nećemo završiti sjednicu. Vidjet ćemo koliko će tačaka proći. Ne očekujem da će danas biti posebno problematičnih tačaka. Ta se situacija mijenja iz mjeseca u mjesec. Nekada se Trojka posvađa oko imenovanja i ne radimo onda ništa”, rekao je.

-Rezolucija o Srebrenici-

”Ja sam optimističan da će to biti usvojeno. Takvi su signali sa terena i među članicama UN-a. Meni je bilo drago vidjeti da je delegacija Bosne i Hercegovine radila prilično složno u New Yorku po tom pitanju. To je vrlo jednostavno pitanje od kojeg su i u Srbiji i u Republici Srpskoj napravili jedan veliki bauk. Tu se ne govori o srpskom narodu, ne govori se o krivici Srba ili Srbije. Govori se o genocidu kao činu koji je počinjen i dokazan na sudu. Zašto to njima predstavlja toliki problem? Vjerujte, to morate pitati njih, to je jedna vjerovatno psihološka studija potrebna da bi objasnili taj fenomen. Ali neka čine šta hoće. Ja ne smatram da treba pristati na te ucjene. Neka čine šta žele, a mi ćemo imati odgovor na to što oni učine”, rekao je za kraj ovog razgovora Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.