Magazin

Ni slučajno ne pijte vodu iz flašice koja se zagrijala na suncu: Niste ni svjesni koliko je to opasno

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Stručnjaci upozoravaju da nikako ne pijete vodu iz plastične flašice koja se zagrijala na suncu jer tako u vodu dospijeva mnogo štetnih sastojaka iz plastike.

Stručnjaci neprestano govore koliko je važno da budemo hidrirani, posebno ljeti, kada su temperature više, pa se više znojimo i gubimo tečnost. Mnogi će vam savjetovati da ljeti nigdje ne idete bez flašice vode, ali postoji jedna važna stvar u vezi sa tim koju bi trebalo da znate.

Većini je najzgodnije da usput kupi flašicu vode, neki je i koriste iznova i dopunjavaju svježom vodom, ali ova navika može da skupo da vas košta jer može da bude veoma opasno da pijete vodu iz plastične flašice koja se ugrijala (a na visokim temperaturama teško možete da izbjegnete da se ugrije…).

Neće vam ništa biti ako jednom popijte vodu iz plastične flašice koja se na suncu zagrijala, ali ako to uporno radite, ne činite sebi uslugu.

Stvar je u tome da što se više ugreie plastična flašica, to više sastojaka iz te plastike prelazi u vodu koju zatim pijemo.

Plastične flašice se uglavnom prave od polietilen tereftalata, pa kada se zagriju, ovaj materijla otpušta hemikaliju koja se zove bisfenol A i poznat je pod oznakom BPA.

Neke studije su dokazale da ovaj sastojak ima veoma loš utjecaj na zdravlje djece i generalno se smatra kancerogenim.

Profesorica Lina Ma nedavno je sprovela eksperiment sa svojim timom naučnika, kako bi ispitali hemikalije koje se oslobađaju iz flašica 16 različitih brendova vode nakon što stoje na temperaturi od 70 stepeni Celzijusovih četiri sedmice, a rezultati su “najgori mogući scenario za ljude”.

Studija je utvrdila da se nivo BPA povećava kada flašica sa vodom stoji na toplom, zbog čega prof. Ma upozorava da ni slučajno ne pijete vodu nakon što vam je flašica danima ostala, recimo, u automobilu tokom vrelih ljetnjih dana, piše Mondo.

BPA se inače povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima, poput problema sa reproduktivnim zdravljem, imunitetom, neurološkim problemima… Takođe, ovaj sastojak povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, metaboličkih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2.