BiH

Nevrijeme u Goraždu donijelo brojne nevolje: Tri klizišta zadaju najveće probleme

Nevrijeme praćeno obilnim padavinama koje je jučer popodne zahvatilo Goražde uzrokovalo je brojne probleme sa putnim komunikacijama.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Došlo je do pojave klizišta, poplavljeni su brojni stambeni i poslovni objekti u kojima je pričinjena znatna materijalna šteta konstatovano je i na današnjoj sjednici gradskog štaba Civilne zaštite Goražde čiji su članovi obišli pogođena naselja.

Pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu Sanid Zirak najavio je poduzimanje mjera i odobravanje interventnih sredstava, a direktor kantonalne uprave Civilne zaštite Mithat Hadžiomerović naglašava da najveći problem predstavlja jedno od tri klizišta u naselju Grabovik koje ugrožava putnu komunikaciju te je zatražio da stručnjaci izađu na teren i daju preporuke za sanaciju.  

Pročitajte još

Zbog klizišta je u prekidu i saobraćaj u ulici Braće Bezdrob u ovom naselju gdje se obrušio potporni zid u dužini od gotovo 30 metara. Iz mjesne zajednice upozoravaju da će šteta biti veća ako se teren brzo ne sanira.

– Ova komunikacija je ugrožena, saobraćaj je obustavljen jer je cesta potkopana i plašimo se da može doći do većih problema i obrušavanja. Pozivam nadležne institucije i gradske službe da pristupe hitnom rješavanju ovog problema –  kazao je član Savjeta mjesne zajednice Goražde 1 Adnan Efendić.

Do pomjeranja tla došlo je i na samom ulazu u grad, a problema ima u skoro svim dijelovima grada.

– Najkritičnija tačka u ovom dijelu Obarka je klizište zbog kojeg su direktno ugrožene dvije porodične kuće, možemo to riješiti samo privremeno kako bi ih zaštitili od daljeg odrona, ali i za to je potrebno suho zemljište. Moramo riješiti te probleme sa podzidama, može i izgradnjom kružnog toka koji je u nadležnosti Cesta FBIiH oni bi trebali učestvovati. Problem je što se sve rješava posljedično, moramo djelovati preventivno – napominje predsjednik Mjesne zajednice Goražde 4 Dženis Ćulov.

Prihvati notifikacije