Svijet

Milioni stanovnika Kalifornije zavejani snijegom

Milioni stanovnika Kalifornije upozoreni su na temperature do tačke smrzavanja, a vanredno stanje je proglašeno u više od deset oblasti kako bi se izborile s nizom oštrih zimskih oluja.

FOTO: MARIO TAMA / GETTY IMAGES
FOTO: MARIO TAMA / GETTY IMAGES

Spasilačke ekipe neprekidno rade na deblokiranju zajednica u planinskim predjelima odsječenim dubokim snijegom.

Jedna 80-godišnja žena preminula je nakon što joj se trijem srušio pod jakim snijegom, prenosi CBS News.

Popularni nacionalni park Yosemite zatvoren je na neodređeno vrijeme. Ekipe parka rade na obnavljanju ključnih usluga kako bi se posjetioci mogli sigurno vratiti – saopćili su zvaničnici parka.

Rekordne snježne padavine primorale su na zatvaranje parka u prošloj sedmici. Planirano je da se ponovo otvori u četvrtak.

U srijedu navečer, guverner Gavin Newsom proglasio je vanredno stanje za 13 oblasti kako bi se ubrzao ritam odgovora na katastrofe i pružanja pomoći. Država također sklapa ugovore s privatnim kompanijama za ubrzanje uklanjanja snijega i čišćenje puteva, te koordinira sa komunalnim preduzećima u vlasništvu investitora kako bi se brzo obnovilo snabdijevanje strujoom – navodi Newsomov ured u saopćenju.

Više od 75.000 stanovnika i preduzeća u Kaliforniji bilo je bez struje od četvrtka ujutro, sudeći po nadzornoj stranici poweroutage.us.

U oblasti San Bernardino istočno od Los Angelesa, u toku je neprekidno čišćenje snijega, ali bi moglo potrajati više od sedmice da stigne do nekih područja, izjavila je za Associated Press Dawn Rowe, predsjednica nadzornog odbora oblasti.

Neka područja imaju čak i do dva metra snijega, a vlasti su izvele 17 spasilačkih operacija kako bi pomogli terenskim radnicima i skijašima.

Brojni stanovnici ostali su odsječeni u svojim domovima u planinama San Bernardino u srijedu. Oblasna vlada uspostavila je centar za stanovnike koji se bave problemima kao što su smrznute cijevi, problemi s krovom i nestašica hrane. Znamo da krovovi počinju da se ruše od težine snijega – izjavila je Rowe za AP.

Upozorila je da će to uticati na poslovanje.

U Crestlineu, u Kaliforniji, snježne padavine uzrokovale su urušavanje krova marketa Goodwin and Sons u trenutku dok su sigurnosni inspektori posmatrali.

Zvaničnici su spasili šta su mogli s pijace za potrebe stanovnika. Znamo da mnogi od vas računaju na nas i učinit ćemo sve što je u našoj moći da se otvori što je ranije moguće – navodi se u objavi na Facebooku.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) prognozira određeno olakšanje u narednih nekoliko dana uz očekivane suhe uslove. Temperature će, međutim, ostati ispod prosjeka. Postoji potencijal za rekordno niske jutarnje temperature u četvrtak u dijelovima centralne i sjeverne Kalifornije – navodi se u saopćenju NWS.

Više od 18 miliona ljudi širom Kalifornije bilo je pod upozorenjem o smrzavanju od četvrtka ujutro.

Za vikend je prognoziran snijeg, uključujući i do dva metra u oblasti Yosemitea.

Ista prognoza predviđa rekordno visoke temperature širom zalivske obale u četvrtak i u dijelovima Floride u petak, prenosi BBC.

Prihvati notifikacije