BiH

Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde isporučena savremena oprema za analizu vode

Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je isporučena vrijedna oprema, a riječ je o savremenim aparatima za analizu vode.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nabavka je izvršena u skladu sa Planom nabavke opreme i jačanja kapaciteta Službi i jedinica u sklopu sistema civilne zaštite Grada Goražda za 2022. godinu, a u skladu sa izraženim prioritetima. Riječ je o opremi vrijednoj 15.000 KM koja je izuzetno značajna za ovu zdravstvenu ustanovu. U pitanju je savremeni spektrofotometar i prateća oprema, koji se koristi za hemijsku analizu vode, a njegovom nabavkom omogućeno je više analiza i veći broj uzoraka, što znači i proširenje usluga Zavoda i stvaranje uslova za akreditaciju laboratorije kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da će Grad Goražde nastaviti sa opremanjem svih jedinica u sklopu sistema civilne zaštite.

U razgovorima sa direktoricom Zavoda koji svakodnevno vrši kontrolu i analizu vode, dobili smo informaciju da je aparatura sa kojom su radili već zastarjela, a sada veoma jednostavno mogu odmah vidjeti i uraditi analizu vode i svih parametara koji su potrebni. Zanimljivo je da je ovo jedan od koraka da se analiza radi direktno u Goraždu i da se ne moraju uzorci slati u Sarajevo. Dakle, naše službe u sistemu civilne zaštite treba dalje jačati da mogu do kraja završiti sve što je potrebno – kazao je Imamović.

Prihvati notifikacije