Svijet

Strašne poplave na sjeverozapadu Turske, poginulo sedam osoba

Najmanje sedmero ljudi poginulo je u bujičnim poplavama koje su na sjeverozapadu Turske izazvale obilne padavine.

FOTO: EPA-EFE/ERDEM SAHIN
FOTO: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Lokalni mediji Turske pišu da je pet osoba smrtno stradalo, a jedna se smatra nestalom u pokrajini Kirklareli blizu granice s Bugarskom i Grčkom. Žrtve su stradale u bujičnim poplavama na tom području.

Vlasti su objavile da su u četvrtima Basaksehir i Kucukcekmece u sjevernom dijelu Istanbula poginule dvije osobe, a 31 je povrijeđena. Na snimkama iz tog područja vide se automobili koje nosi bujica.

Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da se akcije potrage i spašavanja nastavljaju te je obećao finansijsku podršku porodicama koje žive u područjima pogođenim poplavama.

U manje od šest sati na Istanbul je palo toliko kiše po četvornom metru koliko u najvećem turskom gradu obično padne tokom cijelog septembra, navodi se u saopćenju ureda guvernera.

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom izazvalo je nezapamćene poplave širom jugoistočne Europe, zbog čega je evakuirano stanovništvo, a znatno je oštećena i infrastruktura.

U središnjoj Grčkoj u srijedu su smrtno stradale najmanje dvije osobe kada su im domovi i poslovni prostori poplavljeni.

Stanje je teško i u crnomorskom području Bugarske gdje su u utorak u poplavama poginule dvije osobe.

Prihvati notifikacije