Neurolog dr. Kamal Wagle za Parade je otkrio kako postoji jedna popularna namirnica za doručak koju nikad ne jede, i to zbog dugoročno negativnog utjecaja na zdravlje mozga.
“Prehrana ima ključnu ulogu u zdravlju mozga, utječući na kognitivne funkcije, raspoloženje i opće mentalno blagostanje”, pojašnjava on. Dodaje da “određene namirnice, koje su prisutne u inače zdravim doručcima, mogu otežati funkcionisanje ujutro i tokom dana. Osim toga, mogu imati dugoročne negativne efekte na mozak i opće zdravlje”.
Wagle savjetuje da ograničite konzumaciju granole. To može biti izazovno budući da granola često završi u zdravim obrocima poput jogurta s bobičastim voćem ili acai zdjelicama. Ipak, kaže da mnogi recepti za granolu sadrže sastojke koji, ako se konzumiraju neprestano, mogu izazvati kratkoročne i dugoročne probleme za vaš mozak i opće zdravlje, prenosi Parade.
“Iako se granola može činiti kao zdrav doručak, njezin visok udio šećera, kaloričnost i potencijalno nezdrave masti čine je namirnicom koju bi trebalo konzumirati umjereno ili potpuno izbjegavati”, pojašnjava on.
Umjesto toga, on preporučuje prehranu bogatu hranjivim tvarima. Nutrijenti poput omega-3 masnih kiselina, vitamina B, vlakana i antioksidansa mogu podržati pamćenje, učenje i raspoloženje. Ovi nutrijenti smanjuju rizik od drugih hroničnih problema, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i probavni problemi, koji mogu utjecati na zdravlje mozga.
“Prehrana s malo prerađenih namirnica i dodanih šećera može spriječiti nagle skokove i padove nivoa šećera u krvi, koji mogu narušiti kognitivne funkcije”, tvrdi on i dodaje:
“Hronična upala može oštetiti moždane ćelije i pridonijeti kognitivnom opadanju.”
Savjetuje da umjesto granole počnete više jesti cjelovitu zobenu kašu, grčki jogurt s bobičastim voćem, jaja, integralni tost s avokadom i smoothieje.