Jet set

Nele Karajlić u NU2: Istinski patim zbog svake žrtve, daleko sam od četnika

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je bivši frontmen grupe Zabranjeno pušenje Nele Karajlić.

FOTO: HRT
FOTO: HRT

Govorio je o svom skorom koncertu u Zagrebu, o tome zašto se grupa raspala te o odlasku iz Sarajeva i odnosu sa Sejom Sexonom.

Proteklih je sedmica trajala javna svađa između Neleta Karajlića i Seje Sexona zbog autorskih prava. Sejo je zabranio Neletu Karajliću izvođenje svojih autorskih pjesama, a bivši su se prijatelji javno prepucavali danima.

Nele je objasnio svoje porodično stablo u kojemu ima Hrvata, Srba i Muslimana, pa upitao: “Mislite li vi da u ambijentu kojem sam ja odrastao može se roditi neko koga ćete nazvati nacionalistom?”.

“Nikad o ovome nisam javnom pričao niti sam govorio o kontekstu stradanja išta. Ja iz pijeteta prema svim žrtvama 90-ih godina ne želim to spominjati. Ljudi bi trebali podrazumijevati da ja iskreno i istinski patim za svakom od tih žrtava, a još više patim za svakim od tih milion i nešto, koji su morali kao ja, promijeniti mjesto boravišta. Ja sam mislio da ovo nije potrebno kazati”, dodao je.

O raspadu Zabranjenog pušenja: “Sejo je došao i rekao da ne može više raditi sa mnom”

Pričao je o počecima Zabranjenog pušenja te situaciji s muzikom i filmom u Jugoslaviji. “Imali smo krila. Nas je nosilo neko posebno nadahnuće koje imaš u posebnom trenutku kada oko tebe sve vri. 80-e godine bile su plodonosne. Jedino dobro što je Jugoslavija ostavila iza sebe je bezbroj knjiga, muzike, filmova…”, govori Nele te dodaje da se danas treba po deset godina čekati da se dogodi neki dobar film.

“Osnovna ideja nam je bila da promijenimo svijet, učinimo ga boljim mjestom za život. Neko je od nas uspio pronaći se u rock’n’rollu, neko se vratio na fakultet”, kaže Nele. Sarajevo im je bila, kaže, osnovna pozornica. Otkrio je i kako je došlo do raspada Zabranjenog pušenja.

“Pušenje se raspalo jer je Sejo jednog dana došao do mene i rekao mi da ne može više sa mnom raditi. Popili smo pivo, ja sam bio sjeban. Shvatio sam da moj život dobiva potpuno drugu dimenziju. Ja taj razgovor čak nisam osjetio kao da se raspada bend, nego da Sejo više nije sa mnom”, kaže Nele.

Na pitanje Aleksandra Stankovića je li četnik, Nele je rekao: “Daleko sam ja od toga”. Zatim je dodao: “Ja sam protiv svakog oružja, protiv svake upotrebe sile. Samo je izbjegnut rat dobiven rat. Ako se ne dogodi rat, imamo pobjedu. Ako rat počne, svi smo izgubili. To je moja filozofija”, kazao je Nele.

Prihvati notifikacije