Jet set

Karajlić ponovo odgovorio Seksonu: Još sam daleko od čina vojvode

Nenad Janković, odnosno Nele Karajlić, oglasio se javno na Facebook profilu nakon današnjeg saopćenja Seje Seksona, frontmena Zabranjenog pušenja.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

“Svojim novim saopćenjem Sejo Sexon je naš nesporazum smjestio u domen politike. To mi je, moram da priznam, pomalo dosadno. Njegovi dokazi da sam ja četnik su me u potpunosti razočarali. Nadao sam se da je na internetu našao nešto novo, drugačije, koje ni ja nisam ranije znao. Jedna fotomontaža, par preuzimanja mojih izjava iz “rekla-kazala” izvora, jedna analiza nekog mog intervjua, jedna pjesma… Šteta! Bio sam uvjeren da ću otkriti nešto novo o sebi. Ništa novo za moj ‘četnički’ status. Još uvijek sam daleko od čina vojvode“, napisao je Karajlić na početku.

“Hajde, kad je već spomenuta pjesma ‘Wanted Man’ da kažem koju riječ. ‘Wanted Man’ je pjesma koja govori o manijakalnoj potrebi svake vlasti da ima svog ‘neprijatelja broj 1’. Naš izdavač u Parizu prvo je pomislio da se radi o Osami bin Ladenu, ali ‘Wanted Man’ je metafora. U jednoj pauzi od četiri takta, pred sam kraj pjesme, mi smo na koncertima imali tri verzije ‘odbrojavanja’. Jedna je govorila o Radovanu, jedna o Abdiću, a jedna o Gotovini. Ovu o Radovanu već znate. Druge dvije su ‘Ko ne voli Abdić Fiću, osuo se po glaviću’ i ‘Ko ne voli Gotovinu, popušio polovinu’. Zato mi nije jasno zašto sam poslije ove pjesme ostao samo četnik? Trebalo bi da budem razapet (hvaljen) sa sve tri strane. Cijeli moj rad obilježen je ironijom i sarkazmom. Isti je slučaj i sa ovom pjesmom. Ne znam šta je tu čudno”, nastavio je Karajlić.

Lament nad gradom

Dalje navodi da razumije i “lament nad gradom koji je mnogo propatio u 1.000 dana opsade”.

“Razumijem i lament nad gradom koji je mnogo propatio u 1.000 dana opsade, te strahote koje je taj svijet dole doživio. Sve je to užas kojeg sam ja predosjećao i protiv koga sam se borio dok je borba imala smisla. Vjerujem da se Sejo sjeća na šta sam ja upozoravao dvije godine prije rata? Kome sam ja snimao Nadrealiste? Kome sam se obraćao, ako ne njemu i tim ljudima koji dole žive. Za te skečeve nije potrebno da šaljem linkove. Jako ih dobro poznaje cijela Jugoslavija. Moj jedini cilj bio je mir. Zbog tog mira sam podržavao reformiste. Jedini političar kojem sam tada stisnuo ruku bio je Ante Marković. Radovana, Aliju, Tuđmana, Slobu nikada u životu nisam vidio, a ni podnosio. I danas nam je potreban mir. Zato i sviram sa Stefanom. Mir je, po meni, moguć samo otvorenim i jasnim dijalogom i međusobnim povjerenjem. Nažalost, neki ljudi na ovom tlu još uvijek nemaju taj kapacitet.

Podjela pjesama na većinske i manjinske autore mi izgleda kao dirljiv pokušaj postavljanja pitanja gdje sam ja u toj priči? Nikada nisam negirao Sejino autorstvo.

Prijavljujući pjesme koje izvodim, svakoj sam stavio i ime autora. Nikada nisam negirao Sejin nevjerovatni talenat sklapanja stihova, ali šta bi od tih pjesama bilo da ih je pjevao neko drugi? Još bolje, da postoji taj neko drugi koji bi zamijenio mene, ove rasprave ne bi bilo.

Ja ne mogu da utječem na promotere. I moj cilj je kao i Sejin da se distanciram od Zabranjenog pušenja, ali teško je bilo kome ko ima sliku o toj grupi da iz glave izbaci mene. Da sam ja samo bivši pjevač, do ovakvih zabuna ne bi dolazilo. Ja sam metafora za taj bend i to je ono što smeta i meni i Seji. Sejo je imao više od dvadeset godina da ispravi tu sliku. Nije u tome uspio, pa je ova rasprava posljedica toga.

Na kraju prihvatam prijedlog mog bivšeg kolege da s ovo malo srca pjevam samo svoje pjesme. Tako će i biti u Zagrebu na koncertu Rock El Clasico. Neće biti nijedne pjesme na kojoj je radio Sejo Sexon. Dođite da se uvjerite“, navodi Karajlić u postu.

Podsjetimo, danas je Sučić (Sejo Sexon) naveo razloge, ali i najavio da će tražiti i sudsku zabranu.

Sudska zabrana

“Ovim putem želim detaljnije obavijestiti javnost o razlozima da, pored tužbe protiv nezakonitog korištenja mojih pjesama u projektu Rock El Classico sa Stefanom Milenkovićem te poništenja nezakonitih ugovora sa agencijama u Srbiji potpisanih od našeg bivšeg člana Nenada Jankovića, pokrenem i sve potrebne pravne radnje do sudske zabrane za sva moja djela koja isti, dr. Nele, javno koristi i izvodi. Ovu temu nisam spominjao u ranijem dopisu, jer nisam želio dodatno zagađivati prostor u medijima, ali poslije svih neistina koje je u svom iskazu pred javnost iznio Nenad Janković, dotičnom sam ipak prisiljen odgovoriti. Naime, po zakonu o autorskom pravu svaki autor može osobi oduzeti dozvolu za korištenje djela ukoliko isti narušava moralne i etičke principe koje autor smatra bitnim. O tome detaljnije govori Zakon o autorskom pravu u člancima 29, 30 i 31”, navodi Sejo Sekson.

Ističe kako na uvid daje dio medijskih istupa i eskapada, koji su skupljeni za potrebe sudskog procesa, a posebno one koje se odnose, na, kako ističe, Neletov govor mržnje, parole i pjesme koje veličaju presuđene ratne zločince.

“Uz ove i ovakve stavove i istupe na koje me već duže vrijeme upozoravaju, moje obrazloženje te za mene najdublji i najbitniji razlozi zašto ne želim da moja djela koristi dr. Nele Karajlić, nalaze se na žalost i na njegovu sramotu, na brojnim sarajevskim grobljima, gdje leže kosti 11.000 Sarajlija koje su, uz četiri godine izgladnjivanja i terora, poubijali upravo likovi koje je dr. Nele godinama veličao u svojim pjesmama i intervjuima i koji su uz sve učinjeno zlo, 1996. po dolasku SFOR-a i uspostavi mira prisilili na iseljenje gotovo sve Srbe iz Federacije BiH i podstakli pravedni i osvetnički gnjev dr. Karajlića, ovjekovječen u ideji da ponovo ukreše tenk kojim će se konačno vratiti u Sarajevo. Iskreno, nadao sam se da će ova i ovakva retorika prema mojim sugrađanima i našoj zemlji vremenom posustati, ali nažalost svi mi i danas svjedočimo perverznoj potrebi dr. Neleta da ismijava i vrijeđa svoj grad i svoje bivše sugrađane i njihove žrtve, iznoseći pritom notorne laži o masovnom izgonu Srba ili pokušajima da ga se likvidira“, navodi Sekson, prenosi N1.