Jet set

Autorska kuća SOKOJ ne želi da se bavi slučajem Sexon - Karajlić: Obojica njeni članovi

Grupa Zabranjeno pušenje podnijela je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, poznatijeg kao Nele Karajlić, za vršenje izmjena i prerade Sučićevih autorskih djela povređujući moralna prava autora.

FOTO: HRT/N1
FOTO: HRT/N1

Njihova djela registrovana su u agenciji SOKOJ u Srbiji, koja ne želi da se upušta u spor oko autorskih prava jer se nijedan od autora nije obratio njima, a slučaj svakako ide na sud koji ima ovlaštenja donijeti razrješujuću odluku.

Javno prepucavanje odvija se nekoliko sedmica između dva najvažnija člana ovog benda, Davora Sučića (Sejo Sexon) i Nenada Jankovića, a danas je i potvrđeno da je tužba podnijeta.

Tužilac Davora Sučića, advokat Aleksandar Porubović u tužbi Višem sudu u Beogradu naveo je kako su Nele Karajlić i Stefan Milenković, bez dozvole autora, vršili izmjene i prerade Sučićevih autorskih djela i na taj način povrijedili moralna prava autora.

U tužbi je navedeno da su Karajlić i Milenković 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: “Posljednja oaza” (Fikreta), “Zvijezda nad Balkanom”, “Bos ili hadžija”, “Balada o Pišonji i Žugi” i “Ibro Dirka naš”.

Pročitajte još

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, navodi se dalje u tužbi, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo.

U saopštenju o autorskim pravima stoji da su njihova djela registrovana u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP, a po pitanju da li je bilo kršenja autorskih prava Zabranjenog pušenja u Srbiji i na koji način agencijska kuća SOKOJ može djelovati, agencija je za N1 rekla da “sve što SOKOJ zna o predmetnom sporu je ono što se o toj temi piše u medijima”.

Kako navode iz SOKOJ-a, nijedan od autora se, tim povodom, nije obratio njima, niti su s tim u vezi pružali bilo kakve informacije.

Djela Nenada Jankovića i Davora Sučića, koja izvorno izvodi grupa Zabranjeno pušenje, jesu registovana u ovoj agenciji, a oba autora su njeni članovi. Dalje ističu, budući da je spor o povredi prava, iznijet pred nadležni sud: stav SOKOJ-a je da ona tamo treba i da se riješi.

“SOKOJ bi izašao izvan okvira svojih ovlašctenja kada bi, umjesto suda, rješavao o spornom pravnom pitanju da li je, u konkretnom slučaju, bilo povrede nečijih autorskih prava ili ne. Tim prije što zaista ne raspolažemo pouzdanim činjenicama o okolnostima slučaja”, zaključili su iz agencije za N1.

Smatraju da to ne bi bilo odgovorno ponašanje, te SOKOJ nema ni mogućnost ni želju da se upusti u takvo što, javlja N1.

Prihvati notifikacije