Jet set

Tragom Neletovog koncerta u Zagrebu, reagovalo Zabranjeno pušenje: Karajlić ne smije koristiti naše pjesme!

Zabranjeno pušenje reagovalo je povodom najave junskog koncerta bivšeg člana Neleta Karajlića u zagrebačkom Hala parku.

FOTO: RAPORT.BA
FOTO: RAPORT.BA

Zabranjeno pušenje oglasilo se službenim saopćenjem nakon što su bivši članovi Stefan Milenković i Nele Karajlić prije nešto manje od mjesec najavili open air spektakl ‘Rock el Classico’ u junu 2023. u zagrebačkom Hala parku.

“Rock el Classico zamišljen je kao spektakl dvojice umjetnika u kojem s jedne strane sudjeluje rock sastav, a s druge strane gudački oktet, koji zajedno s autorima ‘sukobljavaju’ rock pjesme s djelima iz glazbene povijesti. Motiv za organiziranje zajedničkih kоncerata Milenkovića i Karajlića je kreiranje djela kоja će širom svijeta promovirati kulturu ovih prostora”, stoji u opisu eventa, javlja Raport.ba.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Obavještavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menadžmenta i izdavača grupe Zabranjeno pušenje zabranjuje svaki vid korištenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković, alias Nele Karajlić, u više je navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih ifonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način, u suradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio.

Zbog svega navedenog, Zabranjeno pušenje te HDS i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji BiH, tako i u inozemstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promoviraju”, stoji u službenom saopćenju Zabranjenog pušenja.

S druge strane, Karajlić i Milenković ne skrivaju uzbuđenje zbog koncerta.

“Uživam u eksperimentima. Spojevima nespojivog. Cijeli moj život bio je eksperiment. I Zabranjeno pušenje, i Top lista nadrealista, i No smoking orchestra”, rekao je Karajlić.

“Izazov mi je uvijek bio vodilja u karijeri i težim stvarima koje me stimuliraju, koje mi omogućavaju da rastem i da se razvijam kao osoba i kao umjetnik. Neletova karijera i pristup ne samo muzici već i kreativnom procesu generalno: način razmišljanja o sceni, energiji i dramaturgiji me je uvijek inspirirao. U našim dosadašnjim kreativnim ukrštanjima smo već razvili mnoge ideje koje me oduševljavaju potencijalom. Siguran sam da će publika otići s našeg koncerta sa jakim utiskom da su prisustvovali nečemu što je jedinstveno i nezaboravno i da će direktno osjetiti naš iskren entuzijazam i energiju u ovom projektu. Jedva čekam”, dodao je Milenković, prenosi Raport.ba.

Prihvati notifikacije