Magazin

Neke spašava, a nekima jako smeta: Popis biljaka koje ne vole kad ih se zaljeva kafom

Talog kafe često se koristi kao dodatak tlu zbog svojih mnogobrojnih koristi za biljke. Osim što dodaje važne hranjive tvari poput dušika, kalija i fosfora, talog od kafe može imati i negativan utjecaj na određene biljke.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Naime, ostatak kafe, koji ostane na dnu šalice, dodaje puno kiseline tlu, što je razlog zašto biljke koje preferiraju viši pH poput borovnica, rododendrona i azaleja — imaju koristi od taloga. Biljkama je potreban dušik jer igra važnu ulogu u načinu na koji procesuiraju energiju iz sunčeve svjetlosti, odnosno fotosinteze. Međutim, previše dušika koji talog sadrži može biti loše za određene biljke.

Neke vrste to može natjerati da ulažu previše energije u proizvodnju listova umjesto u plodove ili cvjetove. Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je kofein. Neke biljke su osjetljive na sadržaj kofeina u talogu, što uzrokuje uvenuće, zakržljali rast, pa čak i to da cvjetovi požute.

Popis biljaka koje „ne vole“ kafu:

Jorgovan

Lavanda

Pelargonija

Tikve i tikvice

Ruže

Šparoga

Kadulja

Stolisnik

Timijan

Ružmarin

Kaktusi i sukulenti

Rajčice

Paprika

Patlidžani

Dinje

Krastavci

Ipak, neke cvjetnice poput gardenija, kamelija i hortenzija, te biljke koje cvatu obilno, mogu imati koristi od taloga od kafe.

Listopadne biljke poput jorgovana ili ružmarina također vole talog jer im pomaže da im listovi budu zeleniji. Neke voćke, poput jagoda i malina, također mogu imati koristi od dodavanja taloga od kafe u tlo kako bi održale optimalnu razinu kiselosti. Važno je napomenuti da će svaka biljka individualno reagirati na dodavanje taloga od kafe, stoga je preporučljivo provjeriti specifične potrebe svojih biljaka prije primjene, piše green.hr.