Magazin

Ne znate šta danas pripremiti? Isprobajte recept za kljukušu batakušu

Ukoliko ne znate šta danas pripremiti, isprobajte ovaj recept za tradicionalno bosansko jelo - kljukuša batakuša.

kljukuša batakuša
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT / KUVAJMO LAKO

Potrebno vam je:

šest bataka

četiri karabatka

kašičica soli

dvije kašike ulja

300 grama glatkog brašna

začin po želji

dvije decilitre mlijeka

dva decilitra vode

100 grama kiselog vrhnja

dvoje jaja

prašak za pecivo

Mesu dodajte ulje, so i začin. Namastite tepsiju, u nju stavite meso i pecite ga 20 minuta na 200 stepeni.

Dok se meso, peče, u brašno dodajte prašak za pecivo, so, jaja, vrhnje, mljeko i vodu i izmiksajte. Tijesto treba da bude malo gušće nego za palačinke. Izvadite meso, prelijte ga tijestom, vratite u rernu i pecite dok ne porumeni.

Izvadite kljukušu batkaušu, prelijte je s 0,5 decilitara mlijeka i sačekajte pet minuta da upije. Prijatno!