Magazin

Napravili su gin koji se može piti i koristiti kao parfem

Ako ste ikada udahnuli opojan miris cvjetnog džina i pomislili kako bi to bio odličan parfem, imate sreće.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Destilerija džina iz New Hampshirea u SAD-u predstavila je prvi svjetski džin koji je istovremeno i piće i parfem.

Ova mirisna inovacija, koja je zamisao Stevena Grassea, osnivača Tamworth Distilling zanatske destilerije, bit će dostupna kao ograničeno izdanje za online prodaju po cijeni od 72.50 eura od danas – 9. maja.

Ideja je pala na pamet osnivaču Tamworth Distillinga prije puno godina kada je čitao o zajedničkom porijeklu džina i parfema. Sjećam se da sam prije puno godina čitao knjigu o parfemima i alhemiji te sam mislio da je zaista zanimljivo kako je porijeklo žestokih pića zapravo potraga za parfemima – kazao je Grasse.

I parfemi i džin izvorno su nastali ubacivanjem botaničkih esencija, poput bobica smreke u slučaju džina, u tekućinu.

S izazovom usklađivanja svijeta džina i parfema suočio se botanički hemičar Matt Power. Morao je pronaći ravnotežu i stvoriti miris koji je dovoljno jak da bi trajao na koži, ali ne previše intenzivan da se ne bi mogao piti.

Na kraju se odlučio za recept sa 151 sastojkom koji se najbolje koristi kao sprej na ruci ili kao dodatak koktelima.

Miksolog iz Tamworth Distillinga Lee Noble objasnio je kako Sylvan Mist nije zamišljen kao glavni sastojak koktela, već kao aromatični ukras u koktelima s džinom, kao što je Aviation ili Bee’s Knees.

Parfem koristi mješavinu listova ljubičice, cvjetova kamilice, smreke, jele, citrusa i cvjetova boronije kako bi stvorio aromatičan buket koji asocira na mirise šume, svježe pokošene trave, kožice kivija i dinje.