BiH

"Napad na povratnike je dio režimske politike u RS!"

Odgovornim za ovaj, ali i sve naredne napade na povratnike smatraju Tužilaštvo BiH koje, kako navode, ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike

FOTO: MUP RS
FOTO: MUP RS

Još jedan u nizu napada na povratnike, Bošnjake u entitetu RS. Bračni par Memišević je brutalno pretučen od strane N.N lica. Odgovornima za ovaj, ali i sve naredne napade na povratnike smatramo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Kao razlog navode to što Tužilaštvo BiH “ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, kao što ne zna ili ne želi procesurati negatore Genocida i druge ratne zločine u BiH”.

Ističu da je to, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika, “dalo dodatnu slobudu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u entitetu RS. Pozivamo međunarodne zvaničnike u BiH:UN, članice PIC-a, EU, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada, posjete povratnike i da djeluju shodno UN akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007.godine. Napad na povratnike je dio režimske politike u RS, jer kako protumačiti da niti jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu – zaključuju iz Udruženja žrtava.

Prihvati notifikacije