Upravo zato je važno obratiti pažnju na ishranu neke namirnice mogu doprinijeti zadržavanju tečnosti, podizanju krvnog pritiska, pa čak i povećanom riziku od srčanog udara.
Evo hrane koju bi tokom ljeta trebalo izbjegavati ili unositi u vrlo malim količinama:
Previše slana hrana
So (natrijum) zadržava tečnost u organizmu i povećava krvni pritisak. Leti to može biti posebno opasno jer tijelo već gubi elektrolite kroz znoj, a dodatno opterećenje na srce može izazvati probleme.
Masna i pržena hrana
Hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinosi zapušenju krvnih sudova, što u kombinaciji s vrućinama može izazvati ozbiljne srčane probleme.
Rafinisani šećeri i slatkiši
Ljeti je organizmu potrebna lagana i osvježavajuća hrana, dok slatkiši dodatno opterećuju pankreas i mogu izazvati nagle skokove šećera i pritiska.
Crveno meso u velikim količinama
Crveno meso je teško za varenje i bogato zasićenim mastima. Ljeti, kada organizam teže reguliše temperaturu, ovakva hrana može dodatno iscrpiti tijelo.
Ograničite unos:
Svinjetine, jagnjetine, junetine (posebno pohovane ili masne dijelove)
Alkohol
Mnogi posegnu za alkoholom kao osvježenjem tokom ljetnjih večeri, ali on zapravo dehidrira organizam, širi krvne sudove i može izazvati oscilacije pritiska.