BiH

Nakon što je na društvenim mrežama objavio pisanu izjavu zaštićenog svjedoka: Safet Brkić negirao krivicu za otkrivanje identiteta

Brkiću je ranije Sud BiH objedinio kazne za ratovanje na području Sirije i izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

FOTO: SUD BIH
FOTO: SUD BIH

Safet Brkić, kojeg državno tužilaštvo tereti Brkića da je putem društvene mreže objavio pisanu izjavu zaštićenog svjedoka u predmetu za terorizam, i na taj način neovlašteno otkrio podatke o njegovom identitetu, koji je odlukom Suda BiH proglašen tajnim, sa obavezom čuvanja tajnosti u periodu od 30 godina, na ročištu je izjavio: “Nisam kriv”.

Brkiću je ranije Sud BiH objedinio kazne za ratovanje na području Sirije i izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, piše Detektor.

Sud BiH je 2016. osudio Brkića na tri godine zatvora za organizovanje terorističke grupe te je u toj presudi navedeno da je on 13. maja 2013. sa sarajevskog aerodroma otputovao u Istanbul, odakle je ilegalno prešao u Siriju, u grad Haritan, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 5. marta 2014. i zajedno s drugim osobama iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani ISIL-a u jedinici “Mudžahiri i Ensarije”.

Prije toga je pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Zenici zbog izazivanja narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti osuđen na tri mjeseca zatvora.

S obzirom na to da je Brkić negirao krivicu, njemu će u zakonskom roku biti zakazan početak suđenja.

Prihvati notifikacije