Zdravlje

Najbolji ugljikohidrat koji trebamo jesti za zdravlje crijeva, prema dijetetičarki

Ugljikohidrat su često na lošem glasu, no nisu svi isti. Dok neki mogu uzrokovati osjećaj tromosti, nagli porast šećera u krvi ili probavne tegobe, drugi mogu značajno doprinijeti vašem zdravlju, osobito zdravlju crijeva.

FOTO: MUSCLEBLAZE.COM
FOTO: MUSCLEBLAZE.COM

“Zdravlje crijeva ključno je za opće zdravstveno stanje”, ističe dijetetičarka Katie Schimmelpfenning. “Uravnotežena crijevna mikroflora pomaže u regulaciji hormona i održavanju stabilnog raspoloženja te jača imunološki sustav. Nitko se ne želi svakodnevno nositi s nadutošću ili nelagodom”, dodaje za portal Eating Well.

Pročitajte još

Ako volite jesti ugljikohidrate, ali biste voljeli više brinuti o zdravlju crijeva, počnite više jesti slanutak, savjetuju stručnjaci. Ova iznimno moćna mahunarka nije samo savršena baza za humus ili izvrstan izvor proteina u salatama, već je i bogata hranjivim tvarima koje blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva.

Zašto je slanutak odličan za vaša crijeva?

Izvor je vlakana

Vlakna su vrsta ugljikohidrata koju tijelo ne može probaviti, a ključna su za zdravlje probavnog sustava jer reguliraju pražnjenje crijeva i potiču rast korisnih bakterija. Samo pola šalice kuhanog slanutka sadrži oko šest grama vlakana, što je odlična vijest s obzirom na to da većina ljudi unosi manje vlakana nego što je preporučeno.

Slanutak sadrži i topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju tvar nalik gelu koja usporava probavu i pomaže u boljoj apsorpciji hranjivih tvari, dok netopljiva vlakna povećavaju volumen stolice i olakšavaju prolazak kroz crijeva, sprječavajući zatvor.

Potiče rast dobrih bakterija

Slanutak je bogat otpornim škrobom, vrstom prebiotskih vlakana koja služe kao hrana korisnim bakterijama u crijevima. Kada dospiju do debelog crijeva, bakterije fermentiraju otporni škrob, pri čemu nastaju kratkolančane masne kiseline.

Ove masne kiseline jačaju sluznicu crijeva, štiteći je od upala i bolesti, a istraživanja sugeriraju i da mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, kratkolančane masne kiseline podupiru vezu između crijeva i mozga, što može pozitivno utjecati na emocionalno zdravlje.

Prirodni izvor antioksidansa

Slanutak sadrži i fenolne kiseline, snažne antioksidanse koji dodatno štite crijevnu sluznicu. Istraživanja pokazuju da fenolni spojevi mogu smanjiti upale povezane sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnim bolestima crijeva.

Osim toga, pomažu u jačanju strukture crijevne stijenke, sprječavajući ulazak štetnih bakterija i dodatno potiču rast korisnih mikroorganizama.

Kako uključiti slanutak u svakodnevnu prehranu?

Slanutak je zahvalna namirnica blagog okusa i čvrste teksture, pa ga je lako uvrstiti u razna jela:

Dodajte ga u salate

Pripremite domaći humus

Dodajte ga juhama i varivima

Ispecite ga kao grickalicu

Napravite burgere ili popečke