Retrovizor

Na današnji dan zatovren Alkatraz: Istinite priče i mitovi o zloglasnom zatvoru u Americi

Smješten u centru zaljeva San Francisko u Kaliforniji, ostrvo Alkatraz je poznato širom svijeta po tome što je između 1934. i 1963. godine bilo savezni zatvor maksimalne sigurnosti.

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Zatvoren je na današnji dan, 21. marta 1963. godine, transferom posljednjih 27 zatvorenika.

Pročitajte još

Poznata kao Stijena, legenda govori o zatvoru iz kojeg niko nije pobjegao zbog mjera sigurnosti, jer je bio okružen ledenim vodama Pacifika (oko 10 stepeni) i zbog opasnosti od jakih struja.

Od 14 pokušaja u istoriji zatvora zabilježen je samo jedan uspješan bijeg, onaj braće Džona i Klarensa Englina i Frenka Morisa 1962. godine, o kojima se od tada ništa nije čulo.

FBI je 1979, poslije 17 godina istrage, zaključio da su se bjegunci najvjerovatnije utopili prije nego što su stigli do kopna. Međutim, američki savezni šerifi slučaj i dalje smatraju otvorenim, a Moris i braća Englin su na listi najtraženijih.

Godine 1972. Alkatraz je postao zaštićeno nacionalno područje, a 1986. uvršten je na spisak nacionalno-istorijskih znamenitosti SAD.

Oni koje put navede do San Franciska i požele da posjete ovaj zatvor, cijena posjete danju iznosi 49 dolara (oko 88 KM), a noću 56,40 dolara (102 KM). U oba slučaja posjeta traje oko dva i po sata.