Ekonomija

Na bh. granici zabranjen uvoz sjemena kukuruza iz Italije

Upućen je apel poljoprivrednim proizvođačima da repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske, u okviru redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, zabranila je uvoz pošiljke sjemena kukuruza porijeklom iz Italije, u količini od 3.900 kilograma, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta.

Prilikom pregleda pošiljke inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta, a na osnovu izvještaja Poljoprivrednog instituta RS utvrđeno je da je klijavost bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena. Rješenjem inspektora uvozniku je zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljaocu.

“S obzirom na početak sjetvene sezone republička fitosanitarna inspekcija posebnu pažnju u ovom periodu posvećuje kontroli uvoza sjemena, sadnog materija i drugog poljoprivrednog repromaterijala koji će se prometovati na tržištu Republike Srpske. Domaća poljoprivredna proizvodnja ima poseban značaj za domaće tržište i domaću prerađivačku industriju, te nadležne institucije ulažu sve raspoložive resurse i kapacitete, u cilju postizanja što kvalitetnijih prinosa”, saopćili su.

Upućen je apel poljoprivrednim proizvođačima da repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, kod subjekata koji prometuju proizvode provjerenog kvaliteta, uredno deklarisane i označene.

Prihvati notifikacije