BiH

MUP RS-a, zbog podrške kolegi Nikoli Morači, optužio novinare da vrše pritisak na pravosudne organe

Više od stotinu novinara okupilo se kako bi pružilo podršku kolegi Nikoli Morači, sa portala Srpskainfo, koji je osumnjičeni nakon što nije htio odati izvor svojih informacija.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oglasilo se saopćenjem za javnost nakon što su se u Banjoj Luci okupili novinari u znak protesta protiv policijske torture.

Iz MUP-a RS tvrde da su novinari današnjim skupom izvršili “pritisak na rad pravosudnih organa”.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da današnje navodno „spontano“ okupljanje predstavnika medija ispred Policijske uprave Banjaluka predstavlja još jedan direktan pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih organa, jer izvrtanjem činjenice da brane prava novinara, svjesno ignorišu da se istraga vodi po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka protiv NN službenog lica i tri predstavnika jednog medija zbog krivičnog djela „Povreda tajnosti postupka“ iz člana 337. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Isto tako, svjesno se pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora, iako je ovdje jedini tačan fakat da se konkretno, lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, te tako počinio KD „Povreda tajnosti postupka“.

Ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti, odnosno svaki novinar je kao i svaki građanin dužan da poštuje postojeće pozitivne zakonske akte, a sve preporuke i evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima novinara jasno kažu da medijska sloboda podrazumjerava i moralnu odgovornost koju za svoje djelovanje preuzimaju svi medijski radnici. 

U tim istim konvencijama i preporukama EU i Savjeta Evrope stoji da su tri temeljna pitanja kada je riječ o novinarskoj etici: istina, nezavisnost i razumijevanje posljedica novinarskih i medijskih postupaka.

U ovom slučaju niko od predstavnika medija ne postavlja pitanje zaštite žrtve u tekstu čiji je imenovani pisao, niti zašto je redakcija već obrisala isti iz digitalnog izdanja.

Pozivamo predstavnike medija čiji rad uvažavamo i poštujemo na smirenost, i da puste institucije da rade svoj posao”, navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Prihvati notifikacije