BiH

Dodik nije jednom iznosio u javnost razne „indicije“ govoreći o istragama koje su u toku

Koalicija osuđuje noćašnje uznemiravanje novinara i tražimo rigoroznu akciju policije i da sve bude što prije rasvijetljeno. Ima indicija da su ovi, čiji su automobili, organizovali sve ovo, što bi bilo porazno.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovo su riječi predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, isti dan kada su oštećeni automobili novinara Srpskeinfo Nikole Morače, urednika “Buke” Aleksandra Trifunovića i službeni automobili “Buke”.

Da bi se razumjela ozbiljnost Dodikovih riječi, treba znati da dolaze dan nakon što je novinare koji protestuju protiv kriminalizacije klevete nazvao spodobama, piše upravo Srpskainfo.

I još važnije, nakon što je Nikola Morača, zajedno sa urednicima EuroBlica i Srpskainfo, osumnjičen za krivično djelo povreda tajnosti postupka iz člana 337. Krivičnog zakonika RS.

Ako je Dodikova izjava o “indicijama” istinita, ona za sobom povlači brojna pitanja. Da li je Dodik, baš kao i Morača, povrijedio tajnost istražnog postupka, ovaj put o napadu na novinare, odnosno njihovu imovinu? Da li će policija oduzeti telefon građaninu Dodiku, po istoj logici po kojoj je oduzela Morači? Da li se u Republici Srpskoj zakoni primjenjuju isto na sve?

Pročitajte još

Naravno, pitanja su hipotetička jer je jasno da nema osnova da policija, u saradnji s tužiocem, oduzme mobilni telefon Morači, ni da ga smatra osumnjičenim.

Advokat Aleksandar Jokić za Srpskainfo kaže da je izjava Milorada Dodika jako neodgovorna i opasna u trenutku u kome je izrečena. Naročito ako se ispostavi da je potpuno neosnovana i netačna.

Međutim, kaže Jokić, kako ni novinari ne mogu da povrijede tajnost postupka u kome ne učestvuju, tako ne može ni predsjednik RS, pa ne bi trebalo da brine za svoj telefon.

– Ono što on sa ove pozicije ovakvim izjavama može jeste da utiče na istragu, što nikako ne bi trebalo – naglašava Jokić.

Ovo nije prvi put da je Dodik iznosio u javnost razne „indicije“ govoreći o istragama koje su u toku. Sjetimo se, u decembru 2021. izjavio je (a kasnije ponovio) da “ovih dana” otkrivaju da neki koji su uhapšeni jer pripadaju narko-kartelima u Republici Srpskoj tvrde da su SDS i opoziciji davali ogroman novac za izbore 2018. godine.

– Biće to interesantno otkriće narednih mjeseci… Imali smo indicije koje su se pokazale tačnim, oni koji su se hvalili ranije da su davali velike doprinose SDS, tri miliona, a nešto se pominjali i da su davali PDP –  rekao je Dodik, direktno prozivajući tadašnjeg lidera SDS, Mirka Šarovića.

Istom prilikom, gostujući u programu RTRS, Dodik je iznio i indicije koje se tiču istrage ubistva nekadašnjeg direktora Jahorina osiguranja, Riste Jugovića.

SDS je postao satelitska stranka zahvaljujući Mirku Šaroviću, njegovom procesu, nerazriješenoj ulozi u ubistvu Riste Јugovića gdje postoje indicije da je i on umiješan u to. Mislim da Mirka Šarovića drže iz tih razloga – rekao je Dodik.

Od njegovih indicija za sada nema ništa, jer Šarović nije optužen da je uzimao novac od narkodilera, kao ni za umiješanost u ubistvo Jugovića.