Magazin

Moć pravilne prehrane: Ključan saveznik u prevenciji demncije, visokog holesterola i raka

Jedna od često postavljenih novogodišnjih odluka, a koja se visoko pozicionirala na listi prioriteta mnogih, svakako je rezimirana u riječima: "Ove godine počinjem se zdravo hraniti".

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Bez obzira na to jeste li odlučili izgubiti koji kilogram ili jednostavno odabrati zdravije namirnice za svoje tijelo, ovoj odluci pridonose i izvještaji U.S. News & World Report za 2024.

Pročitajte još

Koja je prehrana zauzela prvo mjesto za 2024?

Pobjednik za 2024. je ponovno mediteranska prehrana – izvijestila je Gretel Schueller, glavna urednica zdravstvene sekcije U.S. News, dodajući kako je ovo već sedma godina zaredom da spomenuta prehrana zadržava vodeću poziciju na ljestvici zdrave prehrane.

Mediteranska prehrana zapravo je više način života nego dijeta, zbog čega je logično što drži prvo mjesto. Nema kompliciranih pravila ili teško pratljivih sastojaka. Kriteriji najbolje prehrane uključuju ravnotežu, održivost, okus, prikladnost za obitelj i zdravstvenu ispravnost. Mediteranska prehrana zadovoljava sve navedene kriterije, a iza nje slijede Dash dijeta i Mind dijeta, kombinacija mediteranske prehrane i Dash dijete.

Bez obzira na to koliko dijeta izgledala dobro ili bila učinkovita za izgled, ako je ne možete slijediti dugoročno, vratit ćete se na početak – naglasila je Schueller.

Mediteranska prehrana zaslužuje prvo mjesto jer može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog holesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Obroci iz sunčanog mediteranskog kraja također su povezani s jačim kostima, zdravijim srcem i dužim životom – rekla je Schuller.

Šta jesti, a šta izbjegavati kod mediteranske prehrane

Svježe voće i povrćeCjelovite žitarice poput kvinoje, ječma, zobiGrah, grašak, leća i sojaOrašasti plodovi i sjemenkeMaslinovo uljeRiba i plodovi moraPerad poput piletine i puretineJogurt i sireviJaja

Hrana koju treba izbjegavati ili ograničiti:

SlatkišiCrveno i prerađeno mesoProcesirana hranaAlkoholMaslacPunomasni mliječni proizvodiSlatka pića

Navedene smjernice potiču zdravu i uravnoteženu prehranu, čineći mediteranski stil prehrane privlačnim izborom za očuvanje zdravlja i postizanje dobrobiti na dulji rok, piše Živim

Prihvati notifikacije