Magazin

Mlađan Dinkić: Bez muzike ne mogu da živim

Da će vrhunski ekonomski ekspert, bivši guverner, ministar finansija i ministar ekonomije Mlađan Dinkić biti uspješan kompozitor oko čijih pjesama će se otimati popurni pjevači, malo je ko mogao da predpostavi.

FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM

Saradnja sa Kikijem Lesendrićem publici je donijela nekoliko velikih hitova kao što su “Te noći smo se potukli zbog nje“, „Kako si lepa“, “Uvek te djavo nadje lakše nego ja”, “Budi tu kad padne sneg”, “Oltar”.

To ga je kasnije odvelo do saradnje sa najpopularnijim pop i folk izvodjačima poput Dženana Lončarevića, Saše Matića i Aleksandre Prijović. Duetska pjesma koju je napravio za Matića i Prijovićku na YouTube ima preko 120 miliona pregleda. Da, upravo tako, pjesma „Ko si ti“ ima trocifren broj pregleda.

“Ja sam pisao muziku, a Mare tekst i to mi je do sada najuspješnija numera. Aleksandra Prijović mi je prošle nedjelje poslala snimak sa velikog koncerta u Splitu, gdje je cjeli stadion sa njom uglas pjevao tu pjesmu. To je postao regionalni hit. Čak i cover izdanje te pjesme koje pjevaju bosanski izvođači Denial Ahmetović i Meliha Imsirović ima dvadeset i tri miliona pregleda. Takav uspjeh me zaista inspiriše da komponujem dalje, muzika mi je veliki hobi i bez nje ne mogu da živim”, obajašnjava Dinkić.

Često poslom dolazi u Sarajevo.

“U posljednjih pet godina sam često dolazio u Sarajevo, gdje sam imao dosta aktivnosti sa svojom konsultanskom firmom, što mi je osnovni posao. Međutim, uspjeh koji su moje pjesme doživjele, dao mi je snagu da se i komponovanju više posvetim. Ove godine sam krenuo u odličnu saradnju sa Mirkom Senkovskim Džeronimom koji živi u Sarajevu. Spremili smo zajedno numeru koju će krajem godine objaviti Ana Bekuta. Druga pjesma se našla na novom albumu Kikija Lesendrića koji izlazi u septembru. Ja sam komponovao muziku, a Džeronimo je napisao tekstove za te dvije pjesme. Džeronimo je inače autor pjesama „Romanija“ i „Ja bez tebe ne mogu da živim“ koje su ga proslavile. Ja obično kuburim sa tekstovima na moju muziku. Do sada su tekstove za moje melodije pisali Kiki, Balašević, Braja i Mare, a sada sam odlučio da proširim taj krug tekstopisaca sa Džeronimom”, kaže Mlađan Dinkić.

Od 2015. godine počeo je intenzivnu saradnju sa Sašom Miloševićem Maretom.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

“Mare mi je jednom prilikom rekao: Kome ćeš ti da praviš rok hitove kao što si ih uradio Kikiju? Takvih uspješnih izvođača u tom žanru je srazmjerno veoma malo u odnosu na popularne izođače folk muzike. Nema ti druge, moraš da predaješ na narodnjake… Ja ranije zaista nisam slušao narodnu muziku, ali kako sam stariji sve više idem u kafane, a tamo nema šanse da te ne zakače narodnjaci. Poslušao sam Mareta i krenuli smo da sarađujemo. Napravio sam pjesmu „Zabranjena ljubav“ i “Sto svirača” za Sašu Matića i to mi je otvorilo nove perspektive. Nakon toga sam sa Maretom zajedno uradio još pjesama za Sašu Matića, ali i za Aleksandru Prijović, Anu Bekutu, Radu Manojlović, Draganu Mirković. Što se tiče mog muzičkog obrazovanja, završio sam šest godina muzičke škole za klavir.

I dan danas pjesme uglavnom komponujem na klaviru, a rjeđe na gitari. Kada sam bio mlad omiljena grupa mi je bila „Queen“, to je bio neki model kompleksnih pjesama koje sam uvijek pokušavao da dosegnem. Obožavam složenije harmonije i moćne vokale kao što je bio Fredi Merkuri. Kada je folk muzika u pitanju, shvatio sam da i iz rok mozga i rok rifova mogu da proisteknu najveći narodnjački hitovi. Dovoljno je da dobri narodni pjevači otpjevaju trilere na tako komponovane rock melodije i to istog trenutka postaje jako dobar folk. Inače, jako sam uporan i u stanju sam da danima radim po nekoliko taktova, dok ih ne dovedem do perfekcije. Moja žena prosto ludi kad krenem nešto da preslušavam po sto puta. Dok nisam zadovoljan sa svakim detaljem ne puštam da se pjesma objavi. Dobijam sve više zahtjeva od strane pop i folk izvođača, koji mi traže nove pjesme. Zato sam sa Sašom Miloševićem Maretom odlučio da od septembra otvorimo zajednički YouTube kanal koji će se zvati „M&M Channel“. Za početak spremamo materijal za pop pjevače Alena Ademovića, Amera Čengića Čengu i Nenada Cvijetića. Biće tu mnogo zanimljive muzike za svačije uši i dosta svakojakih iznenađenja”, kaže Dinkić na kraju razgovora.

Prihvati notifikacije