Svijet

"Mislim da je ovo kraj. Rusija je izgubila rat, a Putin je gotov"

Posljednja 72 sata ratovanja u Ukrajini proučavat će generacije budućih vojnih časnika i historičara, piše Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

FOTO: 
VALERY SHARIFULIN/EPA
FOTO: VALERY SHARIFULIN/EPA

Naime, ukrajinske oružane snage oslobodile su preko 2500 kvadratnih kilometara Ukrajine koje je bilo pod ruskom okupacijom.

A to su učinili tako što su probili rupu kroz slabo čuvane ruske linije fronte istočno od Harkova i presjekli ruske logističke linije, prisilivši na povlačenje velike kontingente ruskih vojnika, i to na više lokacija od kojih su ipak najvažniji Izjum i Kupjansk. Bez ta dva grada, Rusija ne može učinkovito opskrbljivati ​​svoje snage na sjeveroistoku ili istoku zemlje, pa se mogu očekivati ​​daljnji kolapsi, povlačenja i predaje ruskih snaga.

Vjerovatno će Ukrajinci zadržati kontrolu nad onim što su stekli, što je jednako cijelom teritoriju koji je Rusija osvojila od aprila. Rusi se loše brane, a pogotovo su loši u protunapadima. Oni za to jednostavno nemaju trupe, niti logistiku, a njihov moral dotaknuo je novo dno, upozorava Telegraph.

Britanski list izvještava i kako posljednje informacije govore da su Ukrajinci ponovno zauzeli aerodrom luku Donjeck i kako kreću prema obali Crnog mora.

No, pita se Mike Martin, analitičar Telegrapha, šta to sve znači za daljnji tok rata ?

Prilično je siguran kako ovo znači početak raspada ruske vojske u Ukrajini. Možda će moći privremeno stabilizirati svoje linije, ali ruske snage su prethodno bile slabo opremljene, opskrbljene i niskog morala. Tom popisu sada treba dodati i golemi strah.

No neki su zabrinuti da će ovo prisiliti Putina da upotrijebi nuklearno oružje, ali sve dok Ukrajinci ratuju unutar svojih granica to je malo vjerovatno – jer Putin zna da bi to značio njegov kraj, a potencijalno i kraj Rusije.

Ukrajinska taktika je podijeliti ruske snage na male, izolirane jedinice s kojima će se obračunavati pojedinačno. Najteže će im biti poraziti ruske snage na Krimu, ali ako ih Ukrajina izolira uništavanjem Kerčkog mosta, koji povezuje Krim i Rusiju, onda je i tamo poraz Rusa samo pitanje vremena.

Ovaj podvig postignut je iznimnom vještinom i hrabrošću Ukrajinaca, ali i plaćen ogromnim gubicima civila i vojnika, među kojima je i 1,5 miliona Ukrajinaca koji su prebačeni u Rusiju. (Ukrajinci su zarobili hiljade ruskih vojnika, pa bi moglo doći i do zamjene).

Pročitajte još

Također uspjehu Ukrajinaca pridonijele su i milijarde dolara vrijedno oružja zapada, terabajti obavještajnih podataka, kao i diskretni operativnim savjeti američkih i britanskih obavještajaca.

Drugo pitanje koje postavlja analitičar Telegrapha jest što će biti s Rusijom nakon rata.

Smatra da poraz u ratu znači i kraj Vladimira Putina. Ovo je bio njegov rat. I ne samo da plan nije uspio, već je postignuto upravo suprotno od onoga što je Putin najavio. Rusija je sada izopćena, sankcionirana, ujedinila je svoje neprijatelje i uskoro će njezina vojska biti poražena na terenu.

Ovo se možda čini kao dobra stvar, ali samo je jedna stvar gora od jake Rusije, a to je slaba, smatra analitičarTelegrapha.

Slaba Rusija kreirat će mnogo nepoznatih pitanja. Može li doći do državnog udara? Ko dolazi na vlast nakon Putina? Ostaje li Rusija cijela? Što se zbiva s nuklearnim oružjem dok traje Rat u Ukrajini?

Dok su oči svih uprte u ono što se događa u Ukrajini, nadam se da neko razmišlja o tome što bi se moglo uskoro dogoditi Rusiji, zaključuje Mike Martin, prenosi Jutarnji list.

Prihvati notifikacije