Svijet

Insajder iz Kremlja tvrdi: Ovo je kraj Vladimira Putina

Putin je navodno posebno loše raspoložen zbog lošeg učinka njegovih trupa u ratu, zbog čega je ljutito prekinuo ministra odbrane Sergeja Šojgua tokom nedavnog internetskog sastanka

FOTO: 
VALERY SHARIFULIN/EPA
FOTO: VALERY SHARIFULIN/EPA

Rođaci ruskog predsjednika Vladimira Putina zabrinuti su zbog napadaja kašlja, stalne mučnine i nedostatka apetita, tvrdi se nakon što je ruski čelnik tokom vikenda navodno bio na liječničkom pregledu, piše Daily Mail.

Njegov najuži krug zabrinut je da će njegova primjetna “mršavost i uporan kašalj” elitama u Rusiji biti “znak brzog pogoršanja zdravlja vođe”, navodi Telegram kanal General SVR, koji je dugo tvrdio da Putin pati od raka, unatoč inzistiranju Kremlja da je dobrog zdravlja.

Unatoč tome što je izgledao prilično natečeno i podbuhlo u licu, ruski predsjednik je izgubio 8 kilograma u posljednjih nekoliko mjeseci, tvrdi kanal koji navodno ima izvore unutar Kremlja.

Neobičan kašalj

Putin je danas zvučao kao da mu je neugodno, prigušeno je kašljao dok je govorio tihim, napornim tonom tokom sastanka sa zamjenikom premijera Dmitrijem Černišenkom. Zakašljao je tokom rasprave o sportskim mogućnostima u ukrajinskim regijama koje je anektirao od Ukrajine, i žurno nastavio govoriti kao da pokušava prikriti kašalj i krenuti dalje što je brže moguće.

Telegram kanal – koji nije naveo nikakve dokaze za svoje tvrdnje o Putinovom lošem zdravlju – izvijestio je: “I sam Putin i njegova rodbina, kao i liječnici, zabrinuti su zbog predsjednikovih napadaja kašlja, kao i zbog stalne mučnine i nedostatka apetita zbog lijekova i posebne dijete [za] onkologiju. U proteklih nekoliko mjeseci Putin je izgubio osam kilograma, a okolina predsjednika zabrinuta je da će mršavost i uporan kašalj elite smatrati znakom brzog pogoršanja zdravlja lidera.”

Putin je viđen samo jednom između petka i nedjelje, razdoblja tokom kojeg je navodno bio podvrgnut liječničkom pregledu zbog pogoršanog zdravlja, i to na neupadljivom internetskom sastanku s guvernerom bivše regije GULAG Magadan, Sergejem Nosovim. Međutim, često se vjeruje da su takvi sastanci “konzervirani” – snimljeni ranije, montirani i potom emitirani kao da su uživo.

Prekinuo Šojgua na sastanku

Kanal General SVR nadalje tvrdi da je Putin posebno loše raspoložen zbog lošeg učinka njegovih trupa u ratu, zbog čega je ljutito prekinuo ministra odbrane Sergeja Šojgua tijekom nedavnog internetskog sastanka. Putin se navodno derao i psovao, kako se navodi, a zatim je prekinuo razgovor usred napadaja kašlja.

“Nakon što je Šojgu isključen iz sudjelovanja u videokonferenciji, Putin je počeo razgovarati s ostalim predstavnicima vodstva vojnog bloka, ali nije mogao nastaviti zbog napadaja jakog kašlja, toliko da je sastanak morao biti prekinut, a predsjedniku je bila potrebna liječnička pomoć”, tvrdi kanal koji se poziva na izvore u Kremlju.

Ranije na sastanku Putinu je rečeno da gubitak aviona Su-30 – u kojem su poginula dva probna pilota – vjerojatno nije bio sabotaža. Kanal ne precizira ko je od Putinove rodbine navodno zabrinut za njegovo stanje, piše Net.hr.

Prihvati notifikacije