BiH

Misija OSCE-a u BiH najavila podršku radu Komisije za borbu protiv korupcije PD PSBiH

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma PSBiH Branislav Borenović, zamjenici predsjedavajućeg Komisije Predrag Kožul i Ermina Salkičević-Dizdarević, te članovi Nermin Mandra, Milorad Kojić i Nenad Grković razgovarali su danas sa šefom Misije OSCE-a u BiH, ambasadorom Brianom Aggelerom.

FOTO: PSBIH
FOTO: PSBIH

Na sastanku je kazano da će Misija OSCE-a u BiH, koja je već dvije decenije uključena u aktivnosti u vezi s reformom pravosudnih institucija BiH, podržati rad Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma.

Tokom razgovora članovi Komisije upoznali su ambasadora Aggelera o radu te Komisije, koja, kako je rečeno, ima nadležnost da provodi parlamentarni nadzor s ciljem otkrivanja i prevencije svih oblika korupcije, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru.

Navedeno je kako je na prethodnim sjednicama dogovorena metodologija rada Komisije, kao i plan da u narednom periodu budu organizovani sastanci članova Komisije sa institucijama BiH nadležnim za borbu protiv kriminala i korupcije.

Komisija će, rečeno je, od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Ureda za reviziju institucija BiH, Agencije za javne nabavke BiH i Ureda za razmatranje žalbi BiH, te Institucije ombusmena za ljudska prava BiH zatražiti da dostave izvještaje o rezultatima rada i iskustvima u borbi protiv svih oblika korupcije, saopćeno je iz PSBiH.