BiH

Komisija nije podržala principe izmjena Zakona o Agenciji za usluge u vazdušnoj plovidbi

Članovi Komisije podržali su poslaničku inicijativu Nihada Omerovića kojom se traži uvođenje automatskog prosljeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van granica Bosne i Hercegovine

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu podržani principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, koji se razmatra po skraćenom postupku, a čiji predlagač je Vijeće ministara BiH, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Komisija je usvojila zaključak kojim od Ministarstva komunikacija i transporta BiH traži da dostavi pismene odgovore na sva pitanja koja su u raspravi o principima Prijedloga zakona postavili članovi Komisije.

U vezi sa dokumentom Nacrt zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Komisija je usvojila zaključak da taj dokument uputi Ministarstvu komunikacija i transporta BiH uz zahtjev da Ministarstvo što hitnije utvrdi Prijedlog zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini imajući u vidu i tekst Nacrta zakona kojeg je izradila Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Članovi Komisije podržali su poslaničku inicijativu Nihada Omerovića kojom se traži uvođenje automatskog prosljeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van granica Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

Podržan je Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Komisija nije podržala Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH – studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je zaključak kojim je od Ministarstva komunikacija i transporta BiH zatraženo da sačini sveobuhvatnu analizu prenesenih ovlaštenja uključujući sve subjekte na koje su prenijeta ovlaštenja i imajući u vidu raspravu članova Komisije o Izvještaju o provedenoj reviziji učinka o temi „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH – studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH“.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je razmatranje obavještenja o zaključcima 39. redovne sjednice Kolegija Gradskog vijeća Tuzle, kao i razmatranje predstavke u vezi s provođenjem Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu.