BiH

Ko brani BiH u slučaju vazdušnih napada?

Bosna i Hercegovina nije u stanju da odbrani svoj vazdušni prostor u slučaju napada iz vazduha. Razlog je što ima staru i dotrajalu opremu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Tako tvrde u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa.

Oprema koju posjeduju Oružane snage BiH ima ograničene resurse za zaštitu i kontrolu vazdušnog prostora. Naslijeđena je od bivših entitetskih vojski – Vojske Federacije BiH, koju su činile Armija Republike BiH i Hrvatsko vijeće obrane i Vojske Republike Srpske.

To praktično znači da je oprema stara skoro dvije decenije, s obzirom da su entitetske vojske integrisane u Oružane snage 2005. godine.

Iako Ministarstvo odbrane planira da modernizuje OS BiH, nabavkom modernih radarskih i PVO sistema, novca za to nema. Budžetska sredstva, koja se odvajaju za odbranu, su nedovoljna, a o borbenoj avijaciji se ni ne razmišlja.

“Predsjedništvo BiH još uvijek nije donijelo odluku o potrebi postojanja i razvoja mlazne borbene avijacije u OS BiH”, navode iz Ministarstva za RSE.

NATO mandat za odbranu bh. neba

Ukoliko se napad desi, NATO, odnosno EUFOR, ima mandat da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad Bosne i Hercegovine. Ovo je potvrđeno za RSE iz Ministarstva odbrane BiH.

EUFOR Althea je vojna misija Evropske unije u BiH, koja je 2004. zamijenila NATO mirovne trupe na teritoriji zemlje. Radi se o jedinoj misiji EU koja ima mandat da koristi silu.

Za bivšeg zamjenika ministra odbrane BiH, Mirka Okolića, nema ništa sporno u tome što Bosna i Hercegovina ne raspolaže savremenim sistemima za protivvazdušnu odbranu (PVO). On kaže za RSE da joj to i ne treba, jer “nije vidio da neko ima aspiracija prema BiH”.

Istovremeno, dodaje Okolić, NATO je dužan da zaštiti BiH ukoliko joj bude prijetila opasnost, po zahtjevu EUFOR-a.

“Snage EUFOR-a su u BiH zadužene za mir, ali nemaju oni operativnu moć da to sve odrade. Međutim, oni imaju propisanu mogućnost da traže, konkretno od NATO-a da djeluje sa svojim sredstvima koja su potrebna”, pojašnjava Okolić.

Ko kontroliše nebo iznad BiH?

Osim što nije u stanju da brani svoj vazdušni prostor, BiH ga ni ne kontroliše u potpunosti, zbog čega dio novca koji bi trebalo da dobije za usluge kontrole leta iznad svoje teritorije ide susjednoj Hrvatskoj.

Tako je predloženo da u ovoj godini Hrvatska dobije 3,3 miliona evra od ukupno 40,7 miliona evra koliko bi BiH trebalo da dobije od Evropske agencije za bezbjednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL).

Ovaj prijedlog je uputio Savjet ministara BiH, krajem prošle godine, a na njegovo usvajanje se još uvijek čeka.

Granice prostora koji će kontrolisati BiH su određene simulacijom koji je EUROCONTROL proveo 2008. godine, a na kojoj su učestvovali predstavnici BiH, Hrvatske i Srbije.

Tako je BiH delegirala Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) određene vazdušne prostore na sjeverozapadu i jugozapadu zemlje.

Dio bh. vazdušnog prostora na sjeverozapadu BiH na visini iznad 9500 stopa (3000 m) koji se uglavnom poklapa sa područjem Unsko-Sanskog Kantona, jednog od 10 kantona u Federaciji BiH, delegiran je HKZP-u, za šta Hrvatska dobija sredstva od EUROCONTROL-a.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.