Politika

Mirjana Marinković-Lepić: "Za napadače imam poruku. Imam jednog uzora..."

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić tvrdi kako je žrtva spinovanja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Kao i brojne kolegice i kolege, pogotovo iz stranaka Trojke, žrtva sam spinovanja u režiji botova koji s druge strane afirmiraju SDA i DF. Svaki dan me dočeka neka njihova poruka koja me pokušava motivisati da odustanem ili pokušava motivisati nekog drugog da mene ili nekog mog ubije.

Oni igraju predvidivo. Njihova ideologija je ekstremni nacionalizam uz ono što se ne samo u BiH za tu ideologiju veže, a to su vjerski fanatizam i muški šovinizam. Uz moje ime vežu izmišljene izjave protiv Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i muslimana, misle da će neko u njih lako povjerovati jer se zovem imenom koje ne pripada islamskoj kulturi. Sve to začine uvredama na račun uspješnih žena koje su, po njihovom, zato što su uspješne morale biti loše majke, loše supruge, promiskuitetne te u svakom smislu nemoralne. Naravno, s obzirom na moje godine, u skladu s važećim stereotipima, počaste me i ejdžističkim poniženjima karakterističnim za naše podneblje. Jer sam žena, tu su i uvrede na račun inteligencije te generalno mog poimanja stvarnosti”, ističe Marinković-Lepić.

Ima tu jedan paradoks, tvrdi ona.

” I oni, kao i ja, tvrde da se bore za BiH, čak istu i u smislu političkog uređenja – građansku. U vezi s tim, osjećam potrebu da se jasno pozicioniram u odnosu na njih. U ideološkom smislu, takvi, iako tvrde da se bore za Bosnu i Hercegovinu, za mene su isti kao što su u ratu bili agresori na moju zemlju i isti su kao oni koji bi poslije rata da političkim sredstvima ostvare ratne ciljeve, da je raščereče.

Moj život je moja Tuzla, moje Sarajevo, moj Mostar, moja Zenica, Bihać, Banja Luka, moja Bosna i Hercegovina, moji Jasmin, Bojan, Arijana, Dilista, Zvjezdan, Meho, Ankica, Mirsada, Mirko… a to za mene znači život oslobođen mržnje ili barem život u kojem mržnja ne kreira dominantan pogled na svijet.To je život kakav sam živjela prije rata i život za koji se od početka rata borim da ponovo bude moguć u cijeloj BiH”, poručuje Marinković-Lepić.

Pročitajte još

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH smatra kako BiH ima nešto što nemaju sve države.

“Kao i svaka država, i BiH ima sve ono što je čini prepoznatljivom kao državu – teritorijalni integritet, međunarodno priznanje, suverenitet, nezavisnost, grb, himnu, ustav, itd. Međutim, BiH ima nešto što nemaju baš sve države, što nema ustvari ni većina njih. Ona u svojim osnovama ima ideju, a ta ideja nosi ime same države i kad kažete Bosna, to je sinonim za višestoljetni zajednički život unatoč svim razlikama koje su na drugim mjestima u svijetu bile u sukobu s ciljem nestanka nekih od njih. Naravno, i BiH je imala izazove takve vrste, ali, bez obzira na strahote tih izazova, pogotovo ratne, uvijek je bilo osnova da se Bosna poistovjećuje s idejom multi i interkulturalizma.

Da bi to tako i dalje bilo i da bi u konačnici istinski bosanski svjetonazor pobijedio, moramo se boriti protiv etnički, vjerski, rodno, spolno, dobno i na svaki način zasnovanog nasilja, kako u stvarnom tako i u virtualnom svijetu, ako danas uopšte možemo govoriti o jasnoj granici između ta dva svijeta.

Moj mandat na mjestu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obilježit će upravo ta borba. Naravno, pozivam i sve ostale kolegice i kolege da se izborimo protiv te pošasti. Najviše pozivam one koje upravo takvi nasilnici afirmiraju da otklone sumnju da se u njihovo ime radi nasilje. Svako ko afirmira mene i moju stranku, a služi se govorom mržnje i lažima protiv mojih političkih oponenata, ne treba mi. On zaslužuje jednake sankcije kao i ovi koji me po istom principu napadaju.

I za napadače imam poruku. Imam jednog uzora, uz priču o njemu formirala sam se kao ličnost. Priča je govorila da su ga nacisti zajedno s djecom čiji je bio profesor i direktor škole izveli na streljanje. Nacistima je rekao: „Pucajte“, a djeci: „Ja i dalje držim čas“. Neka svak radi svoj posao, a vidjet ćemo čiji će se isplatiti”, naglasila je Marinković-Lepić.

Prihvati notifikacije