Politika

Milanović: Ne treba mijenjati Dayton, ne može!

"Status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je regulisan Dejtonskim sporazumom, odnosno sporazumom o podjeli vlasti kojeg se treba držati, a ne filozofirati o tome kako ga treba mijenjati.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ne, ne treba ga mijenjati. Promjene Daytona nema bez naše saglasnosti. Ne može”, kazao je danas hrvatski predsjendik Zoran Milanović, objavio je glasnogovornik Ureda Predsjednika RH Nikola Jelić za zvaničnom profilu na X-u.

Milanović je u petak posjetio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji i studentima održao predavanje o sigurnosnim izazovima koji stoje pred Hrvatskom i njihovom utjecaju na turizam.

Pored odbijanja da da saglasnost za promjenu Dejtonskog sporazuma, Milanović je danas govorio i protiv promjene Ustava Evropske unije.

“Pola Evropskog parlamenta – među kojima i moji bivši saradnici – glasalo je za to da se ide u promjene Ustava EU, da se ukida princip jednoglasnosti prilikom donošenja nekih odluka u EU. To je originalno beogradsko-srpska Miloševićeva priča. To ne može”, zaključio je Milanović, objavljeno je na profilu glasnogovornika Ureda Predsjednika RH Nikole Jelića.

Milanović je danas također ocijenio kako “Hrvatska treba ulaziti u sukobe samo kad je njezina glava u opasnosti”. Naveo je da nestaje svijet kakav smo poznavali, s dugotrajnom američkom dominacijom, a novi sistem još nije nastao.

Što se tiče klimatskih promjena, hrvatski predsjednik je kazao da tu treba biti racionalan. Neki procesi se događaju, ali ne treba biti religiozno uključen u to i nema potrebe za hitnim i drastičnim koracima, ustvrdio je.

Prihvati notifikacije